Home TEMA DANA UDARNO! U SKUPŠTINI IZGLASANA OBAVEZNA VAKCINACIJA I KAŽNJAVANJE ZBOG NENOŠENJA MASKI! OVO...

UDARNO! U SKUPŠTINI IZGLASANA OBAVEZNA VAKCINACIJA I KAŽNJAVANJE ZBOG NENOŠENJA MASKI! OVO SU CIFRE..

896
0
SHARE

Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti, kojim je, između ostalog, omogućena i obavezna vakcinacija i kažnjavanje onih koji ne nose maske tamo gde je propisano.

Zakon će stupiti na snagu kada bude objavljen u „Službenom glasniku“, a po odluci poslanika zakon može stupiti u kraćem roku od 8 dana od objavljivanja ukoliko to bude potrebno.

Izmenama Zakona predviđeno je, pored ostalog, da se zbog epidemije može odrediti preporučena ili obavezna vanredna vakcinacija protiv zarazne bolesti i to za sve ili za određene kategorije stanovništva.

Izmene ovog Zakona bile su iznuđene problemima u sankcionisanju onih koji krše protivepidemijske mere u vreme epidemije virusa korona.

Vanredna vakcinacija, koja može biti preporučena ili obavezna, naređuje se aktom ministra zdravlja, u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije, na predlog Instituta za javno zdravlje Srbije i uz saglasnost Republičke stručne komisije za zarazne bolesti.

Zakon propisuje i kazne za one koji bi odbili obaveznu imunizaciju u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara za fizičko lice.

Nošenje zaštitnih maski tamo gde je propisano kontrolisaće sanitarna inspekcija, komunalna inspekcija i komunalna milicija.

Pored kazne za fizičko lice u visini od 5.000 dinara, propisane su i kazne za pravne subjekte i odgovorne osobe, od 30.000 do 300.000 dinara.

Tako će, prema novom Zakonu, svi koji su do sada i pored toga što su pozitivni na SARS-KoV-2, ali bez simptoma ili sa lakom kliničkom slikom bolesti i slobodno šetali, morati u kućnu izolaciju ukoliko nisu za hospitalizaciju.

U kućni karantin od 14 dana ići će svi koji su bili ili za koje postoji sumnja da su bili u kontaktu sa zaraženim. Te mere donosi infektolog ili drugi lekar, a u oba slučaja na osnovu tog rešenja može da se otvori bolovanje.

Izmenama Zakona predviđeno je, takođe, da resorni ministar može da donese odluku o ograničavanju slobode kretanja u svim ustanovama kolektivnog smeštaja, a za kontrolu ove mere biće zadužena sanitarna inspekcija.

Prema izmena novog Zakona, ministar zdravlja ima šira ovlašćenja i mogućnost donošenja određenih mera.

Ministar na osnovu predloga Komisije i Zavoda može narediti:

zabranu okupljanja na javnim mestima;
ograničenje kretanja stanovništva u području zahvaćenom vanrednom situacijom;
zabranu ili ograničenje putovanja u zemlju u kojoj vlada epidemija zarazne bolesti;
zabranu ili ograničenje prometa pojedinih vrsta robe i proizvoda;
vanrednu vakcinaciju;
mere lične zaštite od infekcije.
obavezan lekarski pregled, laboratorijsko ispitivanje ili podnošenje izveštaja o laboratorijskom ispitivanju prilikom ulaska u zemlju iz određenih zemalja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here