Home TEMA DANA UDARNO: TURSKA I RUSIJA U SIRIJI NA IVICI OTVORENOG SUKOBA- POSLEDNJI ULTIMATUM...

UDARNO: TURSKA I RUSIJA U SIRIJI NA IVICI OTVORENOG SUKOBA- POSLEDNJI ULTIMATUM MOSKVE..

757
0
SHARE

Nekoliko sati pre turskog napada u Siriji, Rusija je uputila veoma ozbiljan ultimatum Turskoj.

Sinoć je počela formalna ofanziva turske vojske na severu Sirije. Ofanziva je propraćena nekoliko sati ranije najavljenim vrlo ozbiljnim ultimatumom Rusije.

Prema informacijama kojima raspolažu izvori, ruska strana je u okviru pregovora predstavnika Rusije i Turske objavila sledeće zahteve:

-Rusko prisustvo u Kobaniju ostaje

-Slobodna sirijska armija nije uključena u oblast Kobani

-Autoput M4 ostaće pod zajedničkom rusko-turskom kontrolom

-Autoput M4 u oblasti Erih dolazi pod kontrolu Damaska

To su zahtevi ruske strane. To govori da Rusija nema nameru da razgovara o bilo kakvim drugim sporazumima sa Ankarom.

Odbijanje Turske da ispoštuje ove zahteve omogućiće Rusiji da počne izuzetno oštru akciju protiv turskih snaga i militanata koje kontroliše Ankara, posebno nakon što je turska vojska izvršila bombardovanje neposredno uz rusku vojnu bazu u Bir Arab.

„Teški zahtevi koje Rusija postavila Turskoj dokaz su da Rusija u potpunosti kontroliše situaciju, a ako turska strana odbije da ispuni ultimatum, gubici za Ankaru, kako u pogledu okupacionih snaga, tako i u pogledu kontrolisane teritorije biće veliki, izveštavaju izvori.

Turski napad 

Poznato je da je napad turske vojske bio usmeren na kurdske formacije, ali su turske trupe potpuno ignorisale činjenicu da se mesto napada nalazi na samo nekoliko stotina metara od ruske osmatračnice.

Kako navodi South front, udari su izvedeni samo nekoliko stotina metara od ruske vojne baze, pošto su u udarima na obližnju sirijsku vojnu bazu poginula dva vojnika sirijske vojske.

Udare je vršila turska bespilotna letelica – prema nekim izvorima u napadu je učestvovala bespilotna letelica Bayraktar TB2, a prema drugima ANKA-S. To ukazuje na činjenicu da je Turska namerno ugrozila život i zdravlje ruske vojske.

Prema tumačenju ruskih vojnih analitičara, ovi napadi su opomena Moskvi da Turska ne uvažava ruske ultimatume. Analitičari su ubeđeni da će Erdogan uskoro dobiti odgovor Moskve i to na terenu u Siriji.

(Webtribune.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here