Home TEMA DANA UDARNO! STANICA ZA PRAĆENJE RUSKIH PODMORNICA KOD OBALA NORVEŠKE MISTERIOZNO ONESPOSOBLJENA- KABLOVI...

UDARNO! STANICA ZA PRAĆENJE RUSKIH PODMORNICA KOD OBALA NORVEŠKE MISTERIOZNO ONESPOSOBLJENA- KABLOVI NESTALI

782
0
SHARE

Stanica za praćenje ruskih podmornica kod obala Norveške misteriozno je prestala da funkcioniše.

Norveški sistem za praćenje podmornica je onemogućen. Prvobitno je oštećena vojna stanica za praćenje ruskih podmornica – utvrđeno je da su dubokomorski optički kablovi presečeni, a nakon nekog vremena i kablovi ukupne težine oko 2,5 tone potpuno nestale sa dna mora. Za incident je već okrivljena ruska vojska.

„Stanica za praćenje podmornica na obali severne Norveške, koja može da prikuplja podatke o podmornicama u prolazu, onemogućena je“, saopštio je državni institut za istraživanje mora (IMR).

Uzrok štete je nepoznat, ali su kablovi koji povezuju čvorove stanice sa kontrolnim stanicama na obali presečeni i potom nestali.

Ovo je izazvalo sumnju u namernu sabotažu, koju je verovatno sprovela ruska vlada, koja svakako ima sredstava za to.

Rusija ima podmornice specijalne namene koje bi mogle biti opremljene da preseku kablove ili čak da ih uklone radi daljeg proučavanja, kao što je izgleda bio slučaj sa LoVe mrežom.

Konkretno, američka severna komanda je istakla potencijalnu pretnju koju predstavlja ultra-mala nuklearna podmornica Лошарик ruske mornarice, prenosi informativna publikacija “The Drive”.

Moskva tvrdi da su optužbe na račun Rusije apsolutno neosnovane i teško da imaju veze sa realnošću, pošto su ruske podmornice u stanju da zaobiđu senzore podvodnih uređaja za praćenje.

Najverovatnije je da je kablove stanice za praćenje podmornica mogao slučajno oštetiti bilo koji brod ili podmornica, ali je na zapadu Rusija odmah optužena za to, a da nije ni sprovela odgovarajuću istragu prenose ruski mediji.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

(Webtribune.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here