Home TEMA DANA UDARNO! ŠTA SE ZAISTA KRIJE IZA NAJNOVIJIH ZAHTEVA ZA STVARANJE VOJVOĐANSKE NACIJE..

UDARNO! ŠTA SE ZAISTA KRIJE IZA NAJNOVIJIH ZAHTEVA ZA STVARANJE VOJVOĐANSKE NACIJE..

492
0
SHARE

Iza kamufliranog zalaganja za dijalog i prava na slobodno izjašnjavanje i vojvođanski identitet krije se stara separatistička težnja da se, kreiranjem još jedne nacije, pored već formiranih Bošnjaka u BiH i Crnogoraca u Crnoj Gori, dodatno razbije korpus srpskog nacionalnog bića

Već više od dva veka, od odlaska Turaka sa Balkana, velike sile, prvo Evrope a danas kolektivnog Zapada, pokušavaju da reše svoje „Istočno pitanje“, odnosno, da ostvare potpunu dominaciju nad Balkanskim poluostrvom. To što moćni geostratezi nisu uspeli ratovima i mačem, ne znači i da su i odustali od cilja.

Ne, samo menjaju teren i taktiku, i famoznom „mekom silom“ nastavljaju da težnje i namere zaokruže i daju im konačni pečat, štedro se služeći latinskom sintagmom Divide

et impera (zavadi pa vladaj), potvrđujući ono što je Jovan Cvijić napisao još pre više od jednog veka da „etnografska karta nijedne oblasti u Evropi ne zastareva tako brzo kao etnografska karta Balkanskog poluostrva“.

PETOKOLONAŠI I KOMPRADORI

Bilo bi to i te kako teško da im u tome ne pomažu petokolonaši i domaći kompradori, kao ovdašnji agenti za račun inostranih gazda i nalogodavaca. U tom narativu treba gledati i najnoviju inicijativu političkog saveza stranaka iz Vojvodine, okupljenih u Vojvođanskom frontu, koju su nedavno predstavili ministarki za ljudska i manjinska prava Gordani Čomić kako bi se svim građanima omogućilo „pravo na slobodno izjašnjavanje i vojvođanski identitet“.

Taj savez čine Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Vojvođanska partija, stranke koje se od osnivanja zalažu da se ova pokrajina Srbije proglasi republikom ili da joj se bar vrati

status autonomije iz vremena socijalističke Jugoslavije, a Nenad Čanak, predsednik LSV, i njegov koalicioni partner Aleksandar Odžić, čelnik Vojvođanske partije, od ministarke u stvari traže podršku da se na popisu stanovništva Srbije omogući da se kao posebna nacionalnost klasifikuje „Vojvođanin“.

Inicijativa dolazi pred predstojeći popis koji se, ako pandemijske mere dozvole, očekuje 2022. godine. Gordana Čomić je 24. avgusta izjavila da je njeno ministarstvo otvoreno za dijalog na tu temu, kao i o svim drugim koje se tiču popisa i obaveza koje Srbija ima prema Savetu Evrope.

POLITIČKI KONSTRUKT

S druge strane, u Pokrajinskoj vladi Vojvodine, koju predvodi Srpska napredna stranka predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kažu da su neprijatno iznenađeni, pre svega načinom na koji je ovo pitanje nepotrebno i potpuno neutemeljeno uvedeno u dnevnu

politiku, i da Pokrajinska vlada smatra da se ministarka Gordana Čomić i drugi učesnici u takozvanom društvenom dijalogu prvo moraju upoznati sa istorijskim činjenicama, viševekovnim procesom izgradnje nacionalnog identiteta i posebno činjenicom da politički predstavnici Srba koji žive u Vojvodini dijalog o takvim nepobitnim činjenicama smatraju nepotrebnim, štetnim i uvredljivim jer, kako stoji u saopštenju, vojvođanska nacija ne postoji već predstavlja „politički konstrukt smišljen sa ciljem da se nastavi drobljenje srpskog nacionalnog tkiva“.

Stoga u Pokrajinskoj vladi očekuju i reakciju Vlade Republike Srbije o toku i načinu sprovođenja ovakvih, u najmanju ruku, neutemeljenih namera i stavova.

Slično misle i neki visoki funkcioneri u Beogradu, poput predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića i ministra policije Aleksandra Vulina (zatražio je hitnu ostavku ministarke

Čomić), ali premijerka Ana Brnabić i republička Vlada još uvek ćute i ne daju zvanični komentar na namere svoje ministarke.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here