Home TEMA DANA UDARNO! SRPSKA VIŠE NEMA IZBORA- ISTORIJSKO NE INCKU: SRBI U BANJALUCI USVOJILI...

UDARNO! SRPSKA VIŠE NEMA IZBORA- ISTORIJSKO NE INCKU: SRBI U BANJALUCI USVOJILI 5 ODLUKA- POČINJE BOJKOT BIH!

372
0
SHARE

LIDERI političkih partija iz Republike Srpske zaključili su da srpski predstavnici u institucijama BiH, odnosno Predsjedništvu, Savetu ministara i Parlamentu BIH ne odlučuju.

To znači da srpski predstavnici neće povući iz institucija, ali da neće učestvovati u radu i donositi odluke dok se ne reši pitanje nametnutog zakona o zabrani negiranja genocida u BiH. Jedan od zaključaka sastanka je da se u proceduru biti upućena dva zakona. Takođe, dogovoreno je da se na sednici NSRS koja će biti u petak nađu zakoni a sednica će biti zatvorena za javnost.

Milorad Dodik predsednik SNSD poručio je da se odbacuje odluka Valentina Incka kao ništavna, da od ovog trenutka politički predstavnici Republike Srpske i Srba u Predsedništvu BiH, Savetu ministara BiH i Parlamentu BiH neće učestvovati u radu i odlučivanju dok se ne vidi kako nulirati potez Incka.

– Tražimo da se obezbedi mehanizam da više nema nametanja. Nećemo da živimo u zemlji gde neko može na sajtu da proglasi zakon. Naprosti ni visoki predstavnik koji dolazi nema legitimitet. Ne možemo da prihvatimo ni jednu odluku OHR – poručio je Dodik.

On kaže da će se uraditi dva zakonska rešenja koja će biti u petak na sednici NSRS ali neće ih komentarisati jer pravnici trebaju da sačine formalni akt.

Branislav Borenović lider PDP kaže da nema donošenja nikakvih odluka do daljeg u institucijama BiH.

– Najodogovorniji za ovakvo stanje u BiH je Valentin Incko. Mora se rešiti pitanje zakonskog rešenja koje je nametnuto, da li kroz neki drugi i zakon ili ovaj staviti van snage – ističe Borenović.

Mirko Šarović lider SDS kaže potpuno je jasno da Srpska nikada više neće prihvatiti odluku i zakon visokog predstavnika.

– Parlamenti su jedino mesto za donošenje rešenja i zakona. Svaka odluka i novog visokog predstavnika biće odbačena, poručio je Šarović.

Željka Cvijanović Predsednica RS kaže da će se kroz dva konkretna rešenja Srpka pronaći rešenje za nastalu situaciju.

– Najveća dobit za građane je što zajedno gradimo jedinstvo i gradimo bolju budućnost za građane, kaže Cvijanovićka

Draško Banjac lider NPS kaže da u RS ne smiju postojati političke stranke ili partije već samo jedna politika a to je Republika Srpska.

– Visoki predstavnici ne mogu nametati zakoni niti nekoga smenjivati. Srpska nema više izbora nego da kaže dosta, poručio je Banjac.

Nenad Nešić, predsednik DNS nakon sastanka predsjednika stranaka u RS, kazao je kako je zadovoljan ishodom.

– Ovih dana sam apelovao na jedinstvo srpskih stranaka. Zadovoljan sam što smo pokazali da je RS iznad svakih stranačkih interesa.

Incko je prekšio sva prava zagrantovana ustavom te ugrozio prava na slobodu govora i tako dalje. Nerad u zajedničkim institucijama će trajati sve dok bošnjačka strana ne shvati da BiH može funckionisati samo na bazi dogovora. Nismo spremni da nam bilo ko šta nameće, kazao je Nešić.

Nenad Stevandić, lider Ujedinjene Srpske rekao je da će Srpska istrajati na odlukama koje su doneli lideri političkih partija.

– Žao mi je što nije bio prenos današnjeg sastanka lidera stranak da se vidi kako smo jedinstveno nastupili kad su u pitanju interesi Republiek Srpske, poručio je Stevandić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here