Home TEMA DANA UDARNO: RUSKI OLIGARH BROJ JEDAN KRENUO PROTIV PUTINA- DA LI LAVINA KREĆE?

UDARNO: RUSKI OLIGARH BROJ JEDAN KRENUO PROTIV PUTINA- DA LI LAVINA KREĆE?

424
0
SHARE

Tek što se društvo udaljilo od demarša Olega Deripaske, koji je osudio specijalnu vojnu operaciju, ponovo se dogodio snažan prasak u medijskom prostoru – vlasnik NLMK Vladimir Lisin, koji je, prema Forbsu, postao najbogatiji čovek u Rusiji , kategorički je proglasio neprihvatljivost prevođenja spoljne trgovine u rublje.

On je rekao da će ovo dovesti do toga da ćemo biti izbačeni sa svetskog tržišta.

Ovde vredi obratiti posebnu pažnju na važnu tačku: kritikuju se ključne odluke prve osobe Rusije. Štaviše, ova kritika je, prvo, potpuno otvorena, a drugo, neprihvatljiva je po formi izveštava ruski medij Cargrad.

Najkomplikovanija međunarodna situacija diktira nova pravila igre u politici i ekonomiji. Mnogi u Rusiji, posebno u establišmentu, nisu razumeli ove drastične promene.

Neće biti kao pre. I treba da promenite i sopstveni način razmišljanja i javnu retoriku. Svaka nepromišljena reč može biti veoma skupa – to može da primeti široka masa naroda, nešto poput reči koje se pripisuju Mariji Antoaneti „Ako [siromašni] nemaju hleba, neka jedu kolače.“

Podsetimo se barem nedavnih izjava Vladimira Medinskog o pregovorima sa Ukrajinom i Dmitrija Peskova o „patriotama“ koji su pobegli u inostranstvo.

Međutim, ako zvaničnici dozvoljavaju takve izjave, zašto to ne bi dozvolio biznismen?

Po svemu sudeći, upravo je to mislio predsednik upravnog odbora i glavni akcionar Novolipečke železare (NLMK) Vladimir Lisin i rekao da se protivi prelasku trgovine domaćim proizvodima u rublje.

Ideja je da za rublje možete početi da prodajete đubriva, žito, ulje, metale, drvo i još nešto. Ne znam, možda će nešto ispasti sa gasom, ali ostalo? Decenijama se borimo za izvozna tržišta na kojima nas niko ne čeka. Izgradite odnose sa hiljadama klijenata u 70

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

zemalja. Teško je zamisliti šta može da ubedi naše kupce da pređu na obračune u rubljama i snose valutni rizik. Logistički problemi su već zakomplikovali isporuku proizvoda do potrošača. Prelazak na plaćanje u rubljama jednostavno će nas izbaciti sa međunarodnih tržišta,

Sve ovo Lisin je rekao u intervjuu za Komersant.

Takve izjave pod najžešćim pritiskom SAD i Evropske unije su prosto neprihvatljive. Vladimir Sergejevič je trebalo da bude pažljiviji u izboru reči. Jasno je šta oligarh hoće da kaže.

Neki od njegovih argumenata bi se čak mogli i prihvatiti – na primer, nemoguće je sve odjednom pretvoriti u rublje, neće ići. Ali to za sada niko ne sugeriše, govorimo o neprijateljskim zemljama – onima koje su uvele sankcije.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Kako je Lisin mogao pravilno da govori? Mogao je da kaže: NLMK će nastojati da prebaci uplate u rublje, u zavisnosti od druge ugovorne strane i zemlje. Postoji prilika u Aziji ili EAEU – mi prenosimo, nema mogućnosti u EU – ne prenosimo. Zašto je kategoričan u ovoj stvari?

Prema poslednjim podacima časopisa Forbs, on je došao na prvo mesto po bogatstvu (18,4 milijarde dolara), ispred suvlasnika Severstala Alekseja Mordašova.

Iskreno, kompradorska politika Lisinove kompanije je tolerisana svih ovih godina. Podsetimo, glavni akcionar NLMK je ofšor Fletcher Group Holdings Limited, registrovan na Kipru. U proteklih pet godina u njega je povučeno oko 580-590 milijardi rubalja. Zamislite samo da su ova sredstva otišla na razvoj Lipeckog regiona …

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here