Home TEMA DANA UDARNO! RUSIJA PLANIRA DA U 2021. GODINI OBORI ZAPADNI BANKARSKI SISTEM?!

UDARNO! RUSIJA PLANIRA DA U 2021. GODINI OBORI ZAPADNI BANKARSKI SISTEM?!

565
0
SHARE

Ako SAD isključe Rusiju iz međunarodnog platnog sistema SWIFT, to će stvoriti probleme u međunarodnim plaćanjima i paniku na valutnom tržištu, rekao je ruskoj agenciji „Prajm“ ekonomski analitičar Artjom Tuzev.

Tuzev smatra da će se, nakon kratkog perioda kolebanja, devizni kurs vratiti u normalno stanje, dok će se plaćanja vršiti preko alternativnih sistema.

Između ostalog, navodi ekspert, sve vodeće ruske banke i kompanije su priključene na alternativu SWIFT-u — sistem za transfer finansijskih poruka (SPFS).

Ekonomista smatra da prepreke „nevodljivim“ sankcijama stvara to što Vašington ima samo hipotetički uticaj na SVIFT, čije sedište se nalazi u Belgiji.

Ekspert je rekao da, ako se u 2021. godini Rusija bude pridržavala svoje strategije i pređe na digitalnu rublju, potreba za SVIFT-om će nestati, jer će druge ugovorne strane moći da vrše plaćanja bez njega.

Ranije su mediji javili da bi novi američki predsednik Džo Bajden mogao da uvede nove sankcije Rusiji, zbog navodnih sajber napada na američke institucije. Pominje se da bi one mogle dotaći finansijsku granu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here