Home TEMA DANA UDARNO! RUSIJA ERDOGANU ZADALA TEŽAK UDARAC U SIRIJI!

UDARNO! RUSIJA ERDOGANU ZADALA TEŽAK UDARAC U SIRIJI!

1084
0
SHARE

Sirijski Kurdi, uprkos Turskoj, mogu dobiti autonomiju i zaštitu od sirijske vojske. Turska, koja aktivno podržava džihadiste u Idlibu, suočena je sa novim problemima.

Prema izveštajima turskih medija, nekoliko dana pre važnog sastanka predsednika Irana, Rusije i Turske, ruska strana je započela pregovore sa sirijskim Kurdima, koji bi mogli imati pravo na autonomiju i zaštitu od sirijske vojske, u zamenu za saradnju sa Damaskom.

U Turskoj su se ruske akcije nazivale protivmerama koje bi tursku vojsku izbacile iz arapske republike.

Turska strana smatra sirijske Kurde i njihove oružane formacije terorističkom pretnjom, u vezi s čime su akcije Rusije počele da plaše Ankaru, jer će u ovom slučaju turske trupe morati napustiti teritoriju Sirije, a rejting turskih lidera će se srušiti u pozadini neispunjenja ranijih obećanja o borbi protiv Kurda.

„Ruski predsednik Putin nedavno je primio Bašara el Asada i rekao da je 90 odsto Sirije pod Asadovom kontrolom.

Prema Putinovim proračunima, preostalih 10 odsto čini Idlib. Odnosno, teritoriju istočno od Eufrata, koju je zauzela PKK (Kurdistan Workers’ Party), Putin ne smatra teritorijom Sirije. Ako Putin nije napravio matematičku grešku, onda je ovo poruka o autonomiji ove organizacije na istoku Eufrata.

Dva dana nakon Putinovih reči, lidera organizacije PID (stranka Demokratske unije sirijskih Kurda), ženu, zloglasnog teroristu iz PKK koja je neko vreme služila u Kandilu, Ilhama Ahmeda, primio je u Moskvi zamenik ministra spoljnih poslova Rusije “, prenosi turski informativni izvor„ Haber 7 “

Štaviše, Rusija namerava da raskine sporazum sa Turskom o deeskalaciji situacije u Idlibu, budući da turske vlasti još nisu ispunile svoje obaveze da teritoriju koja se nalazi južno od autoputa M-4 prebace pod kontrolu Sirije i Ruske Federacije.

Osim toga, dan ranije postalo je poznato da Damask počinje pregovore sa turskom opozicijom, što bi zajedno bilo veoma ozbiljan udarac za Ankaru.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

(Webtribune.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here