Home TEMA DANA UDARNO! RAT PONOVO POSTAO PRAVA PRETNJA ZA BALKAN- ALBANCI SA KiM UPOZORAVAJU...

UDARNO! RAT PONOVO POSTAO PRAVA PRETNJA ZA BALKAN- ALBANCI SA KiM UPOZORAVAJU DA JE SUKOB NEIZBEŽAN!

562
0
SHARE

Kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala izjavila da je rat ponovo postao prava pretnja za Balkan.

„Moraju se preduzeti hrabri koraci protiv onih koji ovde u regionu promovišu destabilizaciju, kao što su Srbija i Rusija i delom Kina. Bolno je, ali nažalost tačno, da je rat ponovo postao prava pretnja za Balkan“, kazala je ona na sastanku Partnerske komisije na ministarskom nivou Američko-jadranske povelje (A5) koji se održava u Zagrebu.

„U bezbednosnom smislu trenutno se nalazimo u veoma teškoj situaciji. To me podseća na situaciju od pre 20 godina. Već tada smo upozoravali da će rat biti neizbežan, ali nas niko nije shvatao ozbiljno. Danas smo ponovo suočeni sa rizikom od sukoba. Zato moramo biti vrlo jasni – mi, pravi Evropljani, ovde u regionu, i sa našim moćnim evropskim partnerima, a pre svega sa našim američkim saveznicima da nikada ne zanemarimo realnost, jer to nije dobro rešenje“, rekla je Gervala.

Ona je podsetila da je o ovom problemu upoznala i zvaničnike NATO-a i SAD na nedavnom bezbednosnom forumu u Halifaksu u Kanadi. Prema njenim rečima, trenutna kriza se ne može rešiti slanjem određenih diplomata u region.

„Moraju se preduzeti hrabri koraci protiv onih koji ovde u regionu promovišu destabilizaciju susednih zemalja, kao što su Srbija i Rusija, delom Kina kako bi se ublažila ova velika opasnost. Bolno je, ali nažalost tačno da je rat ponovo postao prava pretnja za Balkan“, rekla je Gervala i dodala da nikada od devedesetih godina prošlog veka reč rat nije spominjana tako često kao sada.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Ona je optužila rukovodstvo u Srbiji da koristi jezik sličan onom koji je devedesetih godina koristio Slobodan Milošević. Ako se pogledaju napori Dodika, Vučića i Putina u Bosni, kako je dalje navela, vidi se da je na stolu podela država koju su pokrenule Srbija i Rusija. Spomenula je i ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina koji, istakla je, javno govori da je želja da se stvori „ono što zovu srpski svet“.

„Vulin je u julu rekao da Srbija ne treba da odustane od ’objedinjavanja’, što znači da ne odustaje od Velike Srbije. On je rekao da srpska vojska treba da bude u stanju da zaštiti Srbe gde god da žive. Navodno naše demokratije ne štite građane, bilo da su Srbi, Bošnjaci, Albanci, Jevreji, Egipćani ili drugi“, rekla je ona.

Gervala poručuje da je vreme da se sedne i da se razgovara o činjenicama.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

„Nemojmo više da se zavaravamo. Hajde da zaista analiziramo šta se dešava na terenu. Ovde se više ne radi samo o diplomatskim razgovorima. Hajde da razgovaramo kao pravi Evropljani, NATO i SAD, kako bismo izbegli ono što može da se desi ako ne budemo delovali kako treba i odlučno„, zaključila je Gervala, a prenosi portal Kosovo onlajn.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here