Home TEMA DANA UDARNO! POSLEDNJA OPOMENA: RUSI AKTIVIRALI ORUŽJE I UNIŠTILI SATELIT U ORBITI– ZAPAD...

UDARNO! POSLEDNJA OPOMENA: RUSI AKTIVIRALI ORUŽJE I UNIŠTILI SATELIT U ORBITI– ZAPAD U ŠOKU!

751
0
SHARE

Perspektivni protivsatelitski sistem pogodio je stari satelit, saopštio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

“Zaista smo uspešno testirali perspektivni sistem. On je filigranski pogodio stari satelit”, rekao je Šojgu.

On je naglasio da fragmenti koji su nastali nakon testiranja ne predstavljaju nikakvu pretnju za kosmičku delatnost.

Šojgu se nalazi u poseti Zapadnom vojnom okrugu.

Ranije je Stejt department saopštio da je Rusija juče testirala protivsatelitsku raketu, uništivši stari sovjetski satelit koji je van upotrebe.

Ruska vojska: Pogodili smo sovjetski satelit u svemiru

Ministarstvo odbrane Rusije smatra licemernim tvrdnje američkog Stejt departmenta i Pentagona koji pokušavaju da optuže Rusiju da stvara pretnju za Međunarodnu svemirsku stanicu.

U saopštenju se navodi:

Ruska vojska je juče uspešno izvela testiranje, usled čega je neispravna ruska svemirska letelica „Celina-D”, koja je bila u orbiti od 1982. godine – uništena.

Sjedinjene Države pouzdano znaju da fragmenti nastali uništenjem satelita nisu i neće predstavljati pretnju za orbitalne stanice, letelice i svemirske aktivnosti.

Ranije su slična testiranja u svemiru već izveli SAD, Kina i Indija.

Smatramo licemernim izjave Stejt departmenta i Pentagona, koji su pokušali da optuže Rusiju da stvara „rizike“ za kosmonaute MKS-a i pozvali na razvoj univerzalnih normi za istraživanje svemira.

Dugi niz godina Rusija poziva SAD i druge sile da potpišu sporazum o sprečavanju postavljanja oružja u svemir, ali SAD i njihovi saveznici to blokiraju.

Istovremeno, 2020. godine, SAD su stvorile Svemirsku komandu i usvojile svemirsku strategiju, gde je jedan od glavnih ciljeva stvaranje sveobuhvatne vojne prednosti u svemiru, Pentagon se aktivno razvija i bez obaveštenja testira najnovije udarno-borbeno oružje u orbiti.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Akcije Sjedinjenih Država se ocenjuju kao pretnja, zbog čega Ministarstvo odbrane Rusije vrši planirane aktivnosti na jačanju odbrambenih sposobnosti, isključujući mogućnost iznenadnog narušavanja bezbednosti zemlje u svemirskom sektoru i na terenu postojećim i perspektivnim inostranim svemirskim sredstvima.

Ranije je Stejt department saopštio da je Rusija juče testirala protivsatelitsku raketu, uništivši stari sovjetski satelit koji je van upotrebe.

Vašington: Rusija testirala protivsatelitsku raketu – odgovorićemo

Vašington namerava da, zajedno sa svojim saveznicima, odgovori na to što je Rusija, prema verziji američke strane, izvela testiranje protivsatelitske rakete, navodi se u saopštenju državnog sekretara SAD Entoni Blinkena.

Kako je naveo šef Stejt departmenta, Rusija je 15. novembra izvela testiranje protivsatelitske rakete, pogodivši jedan svoj satelit.

Prema njegovoj verziji, tom prilikom je nastalo više od 1.500 fragmenata koji se “mogu pratiti”. Po mišljenju Blinkena, verovatno će nastati “na stotine hiljada manjih svemirskih fragmenata”.

U saopštenju se navodi da će navedeni svemirski otpad “celu deceniju pretiti satelitima i drugim kosmičkim aparatima koji su od fundamentalnog značaja za bezbednost, ekonomiju i naučne interese svih država”.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Kako je istakao američki državni sekretar, Vašington će zajedno sa svojim saveznicima spremiti odgovor na ovo testiranje.

Zabrinutost postupcima Rusije u svemiru ranije su izražavali američki generali. Kao odgovor na ove tvrdnje, portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da Moskva ceni saradnju sa Vašingtonom u svemiru i da se nada da ona neće postati žrtva rusofobije. Strah Amerikanaca je nazvao neosnovanim, naglasivši da se Moskva zalaže za mir i saradnju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here