Home TEMA DANA UDARNO- MOSKVA UVELA NEMAČKOJ I FRANCUSKOJ SANKCIJE! EVO ŠTA SE DEŠAVA..

UDARNO- MOSKVA UVELA NEMAČKOJ I FRANCUSKOJ SANKCIJE! EVO ŠTA SE DEŠAVA..

984
0
SHARE

Rusija je već uvela recipročne sankcije protiv niza predstavnika Nemačke i Francuske u vezi sa situacijom sa Aleksejem Navaljnim i uskoro će o njima obavestiti svoje evropske partnere, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na onlajn konferenciji za medije.

„Naravno, uslediće odgovor na sankcije. Budući da se sankcije Evropske unije u vezi sa Navaljnim direktno tiču visokih zvaničnika ruske predsedničke administracije, naše sankcije biće recipročne. One su već usvojene i o njima ćemo uskoro obavestiti naše nemačke i francuske kolege“, precizirao je Lavrov.

Prema ministrovim rečima, ove sankcije će se odnositi na visoke zvaničnike kancelarija lidera Nemačke i Francuske.

Ministar je istakao i da ponašanje Nemačke u situaciji oko opozicionog ruskog lidera Alekseja Navaljnog nije prihvatljivo, Moskva ima pitanja za Berlin u vezi sa ovom situacijom, a postupci Nemačke ne ispunjavaju međunarodne obaveze.

„Što se tiče Navaljnog, zaista postoji osnova za ozbiljan nesporazum. I postoji osnova da se postupci naših nemačkih kolega proglase za apsolutno neprihvatljive i da nisu u skladu sa međunarodnim obavezama“, naglasio je Lavrov.

Ministar je dodao i da Rusija ne može da odbaci verziju da je bloger otrovan bojnim otrovom bilo u Nemačkoj, bilo u avionu kojim je prevezen do berlinske klinike „Šarite“.

„Imamo sve razloge da verujemo da se sve što mu (Navaljnom) se dogodilo u pogledu dospevanja bojnih otrova u njegovov organizam moglo dogoditi u Nemačkoj ili u avionu, kojim je prevezen u kliniku ‘Šarite’“, rekao je ruski ministar.

Slučaj Navaljni

Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu. Lekari bolnice nisu pronašli znake trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

Na zahtev porodice, bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu. Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je

ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Lekari su 7. septembra probudili Navaljnog iz kome.

Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here