Home TEMA DANA UDARNO! MERKEL: UVODE SE POTVRDE O VAKCINACIJI- BEZ TOGA NEMA PUTOVANJA!

UDARNO! MERKEL: UVODE SE POTVRDE O VAKCINACIJI- BEZ TOGA NEMA PUTOVANJA!

751
0
SHARE

Angela Merkel kaže da će digitalni sertifikati o vakcinaciji, koji će omogućavati ljudima da putuju Evropom uprkos pandemiji, verovatno biti dostupni pre leta.

“Svi su se saglasili da nam treba digitalni sertifikat o vakcinaciji”, rekla je Angela Merkel na konferenciji za novinare nakon samita EU, koji se održava u onlajn formatu, prenosi Rojters.

Nemačka kancelarka je dodala da će Evropskoj komisiji biti potrebno oko tri meseca da razvije tehničku osnovu za takva dokumenta.

Šefovi država i vlada Evropske unije razgovarali su poslednji put pre četiri sedmice. Na dnevnom redu bila je strategija vakcinacije, suzbijanje mutacija virusa, ograničenja putovanja i potvrde o vakcinaciji. Na današnjoj video-konferenciji teme su, kako je najavljeno – potpuno iste.

Dobar biznis

Predsednica Evroipske komisije Ursula fon der Lajen kaže da će na zemljama članicama biti da donesu odluke o tome ”šta će moći da se radi sa sertifikatima”, a da će se na nivou EU oni koristiti za funkcionisanje jedinstvenog tržišta.

Fon der Lajen je navela da će za uspostavljnje intereoperabilnog sistema sertifikata o vakcinaciji u EU biti potrebno najmanje tri meseca.

”Sistem će podržavati informacije o vakcinaciji, negativnom PCR testu ili imunitetu osobe. Potrebna nam je brza implementacija ako želimo da ovi sertifikati budu funkcionalni pre leta”, zaključila je Fon der Lajen.

U EU naglašavaju da i dalje ima dosta otvorenih i ”političkih i naučnih” pitanja kada je reč o sertrifikatima o vakcinaciji, odnosno za šta će biti primenjivani ili da li vakcinacija znači i prestanak prenosa infekcije.

”Imamo ohrabrujuće podatke iz Izraela gde su vakicne Fajzera pokazale da zasutavljaju prenos infekcije nakon revakcinacije”, kaže Fon der Lajen.

Ona dodaje da je EU do sada dobila 50 miliona doza vakicna protiv kovida-19 od čega je 29 miliona potroeno za vakcinaciju garđana, što predstavlja osam procenata odrasle poulacije u EU.

Francuska i Nemačka složile su se i da je kovid-19 “došao da ostane”, nakon što su lideri EU razgovarali o načinima borbe protiv novih varijanti virusa, pojačavanju vakcinacija i spasavanju evropske turističke industrije od još jednog devastirajućeg leta.

Lideri 27 zemalja članica EU potvrdili su na konferenciji da će zadržati “čvrsta ograničenja” javnog života i slobodnog kretanja dok se blok bori protiv pojave novih varijanti koje koče ekonomski oporavak.

„Moramo se pripremiti za situaciju da moramo kontinuirano vakcinisati duži vremenski period, možda godinama, zbog novih varijanti korona virusa, slično situaciji koju poznajemo od gripa“, rekla je Merkel.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da će EU “dugoročno morati da živi sa ovim virusom”.

Predsedavajući samita, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da blok želi “veću predvidljivost i transparentnost” od farmaceutskih kompanija koje nisu isporučile ugovorene količine vakcina, rizikujući da EU ne ispuni svoj cilj da vakciniše 70 odsto svoje odrasle populacije do kraja leta.

Iako se stopa zaraze smanjuje u oko 20 država članica EU, postoji zabrinutost zbog novih skokova jer se varijanta korona virusa prvi put otkrivena u Velikoj Britaniji brzo širi, navodi Rojters.

(tanjug)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here