Home TEMA DANA UDARNO: GASPROM PREKINUO DOTOK GASA U EU?! ILI DA SE SMRZNU ILI...

UDARNO: GASPROM PREKINUO DOTOK GASA U EU?! ILI DA SE SMRZNU ILI DA PUSTE “SEVERNI TOK 2”

390
0
SHARE

Tokom nedavne posete Vašingtonu, nemačka kancelarka Angela Merkel nije krila da se stav njene Vlade drastično razlikuje, ali je dodala da i ona želi dugoročne garancije da Ukrajina neće ostati bez milijardi evra koje ubira na račun tranzita ruskog gasa.

Gasprom ne sme da pretera 

Moguće da će ruska kalkulacija nakon ovog leta prerasti u ultimatum. Ako skladišta u EU budu prazna, evropske države će biti primorane da brzo dodele upotrebnu dozvolu Severnom toku 2 – koji će do tada valjda biti konačno gotov. Taj gasovod može da transportuje dodatnih 55 milijardi kubika godišnje.

Ukoliko pak gasovod ne počne sa radom, onda može biti da će Evropa ostati kratka sa gasom naredne zime jer su skladišta prazna, a Rusija ne namerava da poveća obim isporuka preko Ukrajine i tako toj zemlji plati dodatne tranzitne takse. To bi, ukratko, mogla da bude neizgovorena pretnja Moskve.

Hajko Loman koji spada među zagovornike Severnog toka 2 ne veruje da će stvari otići tako daleko. “Do sada Gasprom nikada nije vršio politički pritisak na zapadne kupce gasa, ili barem o tome ništa nije poznato. Ako se sada desi presedan, to bi bilo pogubno za Gasprom u trenutnim političkim diskusijama.”

 Jer, kako podseća Loman, Evropska unija je usred velike debate o borbi protiv klimatskih promena koja podrazumeva i promenu izvora energije. Prvi je na udaru ugalj, pitanje je šta će biti sa nuklearnom energijom, dok gas na srednje staze ima perspektivu.

Ako bi se Gasprom preigrao, to bi išlo na vodenicu onih koji zagovaraju brzo napuštanje zemnog gasa, zaključuje Loman za DW.

Ipak kompromis?

Poslednje vesti o Severnom toku 2 vode zaključku da će se naći kompromis. Kako je rekao jedan portparol Stejt departmenta, “Nemci su dali korisne predloge” koji vode zajedničkom cilju da se “Rusija spreči da energente koristi kao oružje”.

Prema pisanju agencije Blumberg, koja ima uvid u nacrt američko-nemačkog sporazuma,

Nemačka bi uplatila 175 miliona dolara u fond za izgradnju zelene energije u Ukrajini i založila se u Moskvi da i nakon 2024. godine deo gasa ide kroz Ukrajinu.

Portparol Stejt departmenta je dodao da za sada ne može da navede sve detalje, ali da će “uskoro” moći da kaže više o dogovoru.

Prema poslednjim podacima, završeno je 98 odsto od 1.200 kilometara Severnog toka 2. Ukoliko Berlin i Vašington postignu kompromis kojim su makar delimično zadovoljni u Kijevu, nema sumnje da će gasovod proraditi do kraja godine.

(dojče vele)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here