Home TEMA DANA UDARNO! EU I SAD ZABRINUTI: RUSKE TRUPE UŠLE U BELORUSIJU NA GRANICE...

UDARNO! EU I SAD ZABRINUTI: RUSKE TRUPE UŠLE U BELORUSIJU NA GRANICE POLJSKE I LITVANIJE!

660
0
SHARE

Protivvazduhoplovne raketne jedinice iz Rusije u zonu koja je poslednjih meseci bila neuralgična tačka u odnosima između Minska i EU

Diplomatski, vojni i ekonomski odnosi Belorusije i Ruske Federacije zabrinjavaju evropske države i SAD, koje sankcijama pokušavaju da izdejstvuju pad režima Aleksandra Lukašenka.

Zato je posebnu pažnju izazvala subotnja vest beloruskog ministarstva odbrane da su ruske protivvazduhoplovne raketne jedinice doputovale u Belorusiju kako bi uspostavile centar za obuku u Grodnu, gradu u blizini granice s Poljskom i Litvanijom.

Ova granica je poslednjih meseci postala neuralgična tačka u odnosima između Belorusije i EU. Donedavno se preko belorusko-litvanske granice odvijao prelazak ilegalnih migranata iz Iraka, a sada su na poljsko-beloruskoj granici desetine Avganistanaca „uhvaćene” na ničijoj zemlji, pošto Poljska neće da ih primi.

Belorusko ministarstvo odbrane je na društvenim mrežama saopštilo da je odluka o uspostavljanju zajedničkih vojnih centara ruskih i beloruskih trupa dogovorena na

POSETITE NAŠ KANAL NA TELEGRAMU- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

razgovorima vojnih zvaničnika u martu u Moskvi. Ministarstvo je saopštilo i da očekuje da ruski borbeni avioni Su-30SM 3. septembra stignu u Belorusiju. Broj aviona i brojnost raspoređenih trupa nisu obelodanjeni.

Litvanija i Poljska su dve države iz susedstva Belorusije koje su se veoma istakle u podršci opoziciji koja ne priznaje rezultate predsedničkih izbora iz avgusta prošle godine.

U Poljskoj se nalazi grupa BIPOL, koju čine bivših beloruski bezbednjaci koji aktivno rade na rušenju Lukašenka.

Protiv njih su vlasti u Minsku podigle tužbu zbog organizovanja terorističkog napada koji je sprečen. U Litvaniji je sedište bivše kandidatkinje na izborima Svetlane Tihanovske, a Vilnjus je postao centar evropske kampanje protiv zvaničnog Minska.

POSETITE NAŠ KANAL NA TELEGRAMU- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Stoga će ovaj potez ruske i beloruske vojske sigurno povećati tenzije između Belorusije i njenih suseda, koje direktno optužuje da se mešaju u unutrašnja pitanja zemlje.

Za sada je nepoznato da li je dolazak ove ruske raketne jedinice u okviru zajedničkih rusko-beloruskih vežbi „Zapad 2021”, koje bi trebalo da budu održane od 10. do 16.

septembra na poligonima u Rusiji i Belorusiji. U julu je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao da su manevri Rusije i Belorusije „Zapad 2021” isključivo odbrambene prirode.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Belorusije i prvi zamenik ministra odbrane Viktor Gulevič je naveo da je za ove manevre kao polazište uzeta u obzir situacija zaoštravanja vojno-političkih odnosa koji bi mogli da dovedu do destabilizacije u regionu i eventualne agresije na Saveznu državu Belorusiju i Rusku Federaciju.

Vojni obveznici će tokom vežbe razraditi zadatke suzbijanja ilegalnih oružanih formacija i diverzantsko-izviđačkih grupa, izvođenje borbenih zadataka sa sastavima i vojnim jedinicama kopnenih snaga, pripremu i izvođenje odbrane naselja.

Pre početka zajedničkih vežbi odlučeno je da se u Belorusiji oformi poseban bataljon u jugozapadnom regionu. To je bataljon kopnenih snaga stacioniran u oblasti Brest, koji će raditi u okviru priprema za zajedničke vežbe.

Planirano je da vojni obveznici budu obučavani za rukovanje malokalibarskim i drugim naoružanjem, sprovođenje inžinjerijskih radova, pružanje medicinske pomoći i procedure za izvršavanje zadataka.

Zapadni mediji u ovim aktivnostima vide ostvarenje najave beloruskog predsednika od pre mesec dana da neće oklevati da pozove ruske trupe ukoliko to bude potrebno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here