Home TEMA DANA UDARNO! BRISEL SPREMIO ZA SRBIJU „DOKUMENT“ KOJI VUČIĆ NEĆE SMETI DA ODBIJE!

UDARNO! BRISEL SPREMIO ZA SRBIJU „DOKUMENT“ KOJI VUČIĆ NEĆE SMETI DA ODBIJE!

582
0
SHARE

Brisel i Vašington, u koordinaciji, pripremaju najverovatnije, u vidu non-pejpera, niz zahteva koje će dostaviti državnom vrhu Srbije.

U tom dokumentu naći će se konkretna očekivanja od Beograda u procesu rešavanja pitanja KiM, otkrivaju Novosti.

Kako dalje navode, u tom neformalnom dokumentu, koji se pominje u diplomatskim krugovima, Srbiji će se staviti do znanja da mora da se obaveže da prizna Kosovo.

Nagoveštaj ove združene akcije biće poseta Srbiji u veoma kratkom periodu – posrednika u dijalogu sa Prištinom Miroslava Lajčaka i zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Metju Palmera.

Novi šef Bele kuće, Džozef Bajden, podsetimo, još dok nije bio inaugurisan, poručio je da je „jasno da nije završen posao na uspostavljanju pravde, pomirenja i funkcionalne multietničke BiH“, a kada je zvanično preuzeo dužnost, Beogradu je bez diplomatskog ustezanja ukazao da trajni sporazum sa Kosovom treba da bude „fokusiran na međusobno priznavanje“.

Da našoj zemlji u narednom periodu po pitanju KiM i Republike Srpske, sledi koncentrisan pritisak EU i SAD, ukazao je predsednik Aleksandar Vučić, koji je u sredu izjavio i da „sve što nam predstoji nije jednostavno, niti nešto čemu možemo da se radujemo“:

– Da razumemo u kakvoj smo poziciji, samo treba pročitati pismo predsednika Bajdena upućeno i nama i Prištini. Najveće evropske sile u potpunosti dele stavove nove američke administracije i razume se da ćemo biti pod pritiskom.

Ostaje nam da vodimo dijalog pod pokroviteljstvom Lajčaka, a ako oni misle da ćemo se mi lako odreći onoga što mi mislimo da je naše, a oni ne misle da je naše, moj odgovor je: prevarili ste se – rekao je predsednik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here