Home TEMA DANA Udarno: Američki supermarketi i privreda počeli da rade kao u vreme SSSR-a!

Udarno: Američki supermarketi i privreda počeli da rade kao u vreme SSSR-a!

532
0
SHARE

Supermarketi u Sjedinjenim Državama počeli su sve više da liče na sovjetske prodavnice. Ovo je rekao kolumnista Jewish News Syndicate Danijel Grinfild.

Američki potrošači suočeni su sa stalnom nestašicom svega. U početku je to bila oprema za bebe, sada nema dovoljno tampona.

„Cene tampona su porasle za 10 odsto zbog rasta cena nafte koja utiče na cenu plastike“, žali se kolumnista američkog izdanja.

Takođe, porast cena higijenskih proizvoda povezan je sa visokim troškovima pamuka.

To je, pak, poskupelo zbog proizvodnje higijenskih maski u velikim količinama i zbog sukoba u Ukrajini. SAD su veliki uvoznici đubriva iz Rusije i Ukrajine, i sada je rod pamuka ugrožen.

„Isto važi i za neon, koji se koristi za pravljenje poluprovodničkih čipova. Nedostatak čipova dovodi do zatvaranja fabrika automobila“, rekao je Danijel Grinfild.

Činjenica da stanovnici SAD uče o oskudici svega, od automobila do zaptivki, znak je neuspeha modela globalizacije, kaže on.

Najveći zagovornici ove ideje razvoja bili su demokrate, koji su rekonstruisali gotovo marksističko centralno planiranje. Odnosno, postojale su mega-korporacije koje su konsolidovale tržište i distribuirale proizvode širom planete.

Dok su ugrađeni mehanizmi sistema radili, problemi su bili manje primetni. Ali sada, suočen sa prekinutim lancima snabdevanja, taj model je propao.

„Naš sistem je postao suviše ogroman i suviše nefleksibilan da bi se prilagodio haosu“, uveren je američki novinar.

On smatra da je na kraju cela američka privreda sovjetizovana. Velike korporacije ne brinu o konkurenciji i ne brinu o kvalitetu proizvoda.

Na primer, Procter & Gamble, prema Danijelu Grinfildu, kontroliše oko polovine tržišta ženske higijene. I ovaj globalni igrač ne mora da brine o gubitku tržišnog udela zbog konkurencije.

Slična situacija se razvila u oblasti hrane, proizvoda od papira i supermarketa. Dinamičnu ekonomiju zamenili su karteli.

„Iza svih brendova na policama krije se škripavi sovjetski sistem u kojem šačica velikih preduzeća povezanih sa državom lenjo proizvodi proizvode lošeg kvaliteta iz ogromnih lanaca snabdevanja koje više ne kontrolišu i ne osećaju mali pritisak konkurencije da rade bolje.

Jedino što je još američko u radu supermarketa je reklama“, ogorčen je novinar Jewish News Syndicate.

Nepovezana elita, kaže on, na probleme reaguje besmislenim uveravanjima, zgodnim šalama i razmetljivom vedrinom. Ogromna je udaljenost između života onih koji vode sistem i onih koji su u njemu zarobljeni.

(Webtribune.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here