Home TEMA DANA UDARNO! „Ako Tajvan proglasi nezavisnost, pokrenućemo rat bez obzira na cenu!“

UDARNO! „Ako Tajvan proglasi nezavisnost, pokrenućemo rat bez obzira na cenu!“

536
0
SHARE

Dvojica ministara su se sukobila danas u Singapuru: Peking je obećao da će „razbiti” svaki pokušaj Tajvana ka nezavisnosti, a Vašington pozvao Kinu da prestane da destabilizuje to ostrvo sa samoupravom

Kina neće oklevati da pokrene rat ukoliko Tajvan proglasi nezavisnost, rekao je danas u Pekingu portparol Ministarstva odbrane posle sastanka ministra odbrane i njegovog američkog kolege u Singapuru.

„Ako se neko usudi da odvoji Tajvan od Kine, kineska vojska neće ni trenutak oklevati da pokrene rat, kolika god da je cena”, rekao je Vu Ćijan prenoseći izjavu ministra odbrane Vej Fengea tokom susreta s njegovim američkim kolegom Lojdom Ostinom.

Dvojica ministara su se sukobila danas u Singapuru: Peking je obećao da će „razbiti” svaki pokušaj Tajvana ka nezavisnosti, a Vašington pozvao Kinu da prestane da destabilizuje to ostrvo sa samoupravom.

Na sastanku u Singapuru tokom bezbednosnog foruma „Dijalog Šangrila” američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je svom kineskom kolegi Veju Fengeu da Peking treba da se „uzdrži” od svake nove destabilizirajuće akcije prema Tajvanu, saopštio je Pentagon, prenosi Beta-AFP.

Po kineskom Ministarstvu odbrane, Peking bi „razbio u hiljadu komadića” svaki plan za proglašenjem nezavisnosti Tajvana.

Kineski ministar se žalio svom američkom kolegi u Singapuru zbog američke prodaje najnovijeg paketa oružja Tajvanu i upozorio na mogući sukob oko tog ostrva s vlastitom samoupravom koje Kina smatra svojom teritorijom.

Vei Fenge je rekao da američka prodaja oružja Tajvanu „ozbiljno podriva kineski suverenitet i njene bezbednosne interese”, prenela je kineska televizija ČTV.

Tajvan se otcepio od Kine tokom građanskog rata 1949. i Kina preti da će upotrebiti silu da pripoji ostrvo.

U najnovijem paketu oružja, procenjenom na 120 miliona dolara, SAD su objavile u sredu da prodaju delove za brodove za tajvansku Ratnu mornaricu.

Ostin je naglasio potrebu da se razumno upravlja konkurencijom i održe otvorene linije komunikacije, prema saopštenju američkog ministarstva odbrane.

On je rekao da su SAD posvećene svojoj dugogodišnjoj politici prema Tajvanu, ponovo je potvrdio važnost mira i stabilnosti u toj oblasti i protivljenje jednostranim promenama statusa kvo, i pozvao Kinu da se uzdrži od daljih destabilizirajućih akcija prema Tajvanu, navelo je američko ministarstvo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here