Home TEMA DANA UDARNA VEST! SRBIJA POSTAJE ČVORIŠTE RUSKOG GASA I VIŠE NE ZAVISI OD...

UDARNA VEST! SRBIJA POSTAJE ČVORIŠTE RUSKOG GASA I VIŠE NE ZAVISI OD UKRAJINE

766
0
SHARE

Otvaranje kraka „Turskog toka“ kroz Srbiju krajem decembra znači da država više neće zavisiti od nabavke ruskog gasa preko Ukrajine. Postajemo novo čvorište u regionu, a na ruku nam ide i činjenica da je gas pojeftinio, tako da više nije energent koji je preskup za proizvodnju struje. Ostaje još samo da gas stigne do svake kuće.

Ovako stručnjak za energetiku, urednica portala „Energija Balkana“ i saradnica Sputnjika Jelica Putniković komentariše najavu predsednika Srbije da ruski gas iz „Turskog toka“ preko Bugarske stiže u Srbiju uoči Nove godine.

Objavljujući ovu informaciju, predsednik Aleksandar Vučić naglasio je da je naša zemlja spremna na razgovore, ali da „nikada neće pristati da kupuje drugi gas ako nije dovoljno kvalitetan i jeftin kao ruski“.

Srbija čvorište za ruski gas

Jelica Putniković kaže da je ohrabrujuće što je ovaj projekat stigao do cilja, jer Srbija pre svega sada ima alternativni pravac snabdevanja:

„Gas iz Srbije već ide u Bosnu i Hercegovinu, odnosno Republiku Srpsku, ali se u okviru ovog projekta izgradnje gasovoda ’Turski tok‘ preko Srbije planira i izgradnja jednog kraka prema BiH. Već se gradi gasna elektrana u Pančevu, u najavi je da će se graditi još nekoliko, moći ćemo da imamo i alternativu u proizvodnji električne energije.

Svet se okreće od proizvodnje struje iz uglja zbog smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte i ide ka obnovljivim izvorima energije, ali oni ne mogu 24 sata da snabdevaju potrošače u punom kapacitetu“, objašnjava Putnikovićeva.

Može li se cela zemlja gasifikovati

Ona dodaje da Srbija, nažalost, nije gasifikovana u potpunosti, osim u Vojvodini, gde je gasna mreža izuzetno razgranata. Dobar deo manjih gradova još nema gas, jer nisu izgrađeni lokalni gasovodi, ali se i o tome razmišljalo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će ruski gas iz Turskog toka u Srbiju biti pušten krajem decembra

„Dobro je što je prošle godine krenula akcija, najavljena je izgradnja gasovoda, odnosno gasifikacija cele Srbije. Otpočela je i gasifikacija domaćinstava, dobra stvar je da oni koji u svoj dom hoće da uvedu prirodni gas, mogu taj priključak sada da plaćaju kroz

rate uz račun ’Srbijagasu‘. Pritom je gas pojeftinio, jer je pojeftinila i sirova nafta, tako da to više nije energent koji je preskup za proizvodnju struje“, ističe ovaj stručnjak za energetiku.

Predsednik Srbije najavio je da će ruski gas iz „Turskog toka“ u Srbiju biti pušten 29. ili 30. decembra i istakao da će naša zemlja, uprkos raznim pritiscima, nastaviti da uvozi ruski gas.

Ruski gas jeftiniji od Zapadnog

Putnikovićeva za Sputnjik objašnjava zašto je predsednik imao potrebu da naglasi ovu činjenicu:

„Imaćemo gas koji je jeftiniji od onog koji se u političkim izjavama nekih evropskih, a pogotovo američkih zvaničnika predstavlja kao alternativa ruskom gasu. Predsednik Vučić

je juče rekao da niko neće Srbiju naterati da kupuje skuplji gas, jer je ruski gas i pouzdan, stiže do nas, stizao je i tokom devedesetih, a jeftiniji je od gasa koji sada stiže do El-En-Dži terminala.“

Putnikovićeva dodaje da će Srbija imati i mogućnost da se preko Grčke i Bugarske poveže i na neki od tih terminala u gasnim lukama, kada konekcija bude završena, što je takođe dobra alternativa.

„Grade se još neki gasovodi na Balkanu koji će omogućiti da Srbija, povezujući se sa gasnim sistemima Bugarske i Mađarske, ima nove pravce snabdevanja, ali ovo je sada najbitnije, jer više ne zavisimo od jednog pravca snabdevanja preko Ukrajine i Mađarske“, ističe urednica portala „Energija Balkana“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here