Home TEMA DANA UDARNA VEST: RUSKI RATNI AVIONI BEZ OBELEŽJA UŠLI U LIBIJU I BOMBARDUJU...

UDARNA VEST: RUSKI RATNI AVIONI BEZ OBELEŽJA UŠLI U LIBIJU I BOMBARDUJU TURSKE POLOŽAJE!

1126
0
SHARE

U saopštenju američkog Ministarstva odbrane se navodi da su ruski borbeni avioni dopremljeni na aerodrom u Libiju kako bi pomogli Haftarovoj Libijskoj nacionalnoj armiji (LNA).

“Ruski borbeni avioni stigli su u Libiju iz vazdušne baze u Rusiji nakon tranzita iz Sirije, gde zvaničnici Africom-a procenjuju da su prefarbani kako bi prikrili svoje rusko poreklo”, navodi se u saopštenju.

Prema navodima američke vojske, svrha pojave ruskih aviona u Libiji je “pomoĆ ruskim privatnim plaĆenicima koji posluju na libijskoj teritoriji”.

Prema rečima predstavnika američkih oružanih snaga, na čelu Će im biti piloti iz Rusije.

“Svet je čuo Haftara kako izjavljuje da Će pokrenuti novu vazdušnu kampanju. To Će biti ruski plaćenički piloti koji će leteti u ruskim avionima kako bi bombardovali vlast Libije i tursku vojsku koja je tu samopozvana”, rekao je general vojske Stiven Taunsend, komandant Africom-a.

„Ako Rusija iskoristi bazu na obali Libije, sledeĆi logični korak je da implementira trajne, dalekometne mogućnosti, rekao je general Vazduhoplovstva Džef Herigan, glavnokomandujući vazdušnim snagama SAD u Evropi.

„Ako dođe taj dan, to Će stvoriti vrlo ozbiljna pitanja bezbednosti na južnom, bočnom delu Evrope.“ Ruske destabilizujuĆe akcije u Libiji takođe Će pogoršati regionalnu nestabilnost koja je uticala na migracionu krizu koja je pogodila Evropu“, saopštili su zvaničnici.

Ranije, u maju, mediji su objavili da su snage LNA, nakon što su primile osam vojnih aviona, najavile skorašnji početak najveĆe vazdušne operacije u Libiji.

Da podsetimo, u Libiji se trenutno vode oružani sukobi pristalica različitih vođa. Zemlju vodi Vlada nacionalnog sporazuma (GNA), na čelu sa premijerom Fajez al Sarajem.

Istočnu vladu podržava komandant Libijske nacionalne armije, Halifa Haftar. koji ima bliske veze sa ruskim specijalnim snagama.

Takođe, 13. januara, u Moskvi, održani su pregovori između šefova libijske Nacionalne armije (LNA) Haftara i vlade Nacionalnog sporazuma (GNA) Al Saraja. Prisutni su bili i članovi ministarstava spoljnih poslova Rusije i Turske.

Na sastanku, komandant Libijske nacionalne armije Haftar obavestio je Rusiju o uslovima za nastavak pregovora o potpisivanju mirovnog sporazuma u ​​Libiji.

Prema Haftarovim zahtevima, milicije koje su delovale u Libiji dužne su da predaju oružje u periodu od 45 do 90 dana. Ovaj proces treba da kontroliše posebna komisija koju je osnovala LNA zajedno sa UN.

Haftar je takođe odbio da prizna Tursku kao posrednika u rešavanju situacije u Libiji, jer turska strana nije neutralna, u Libiju je ušla samopozvana i podržava Vladu nacionalnog sporazuma (GNA).

Da podsetimo: Tokom borbi vojske Saraja kojeg podržava Zapad i vojske Haftara kojeg podržava Rusija i koji je neformalni naslednjik Gadafijevih plemena, prvo su ušli ruski specijalci kako javljaju američke obaveštajne službe, a onda su nepozvani i nelegalno ušli turski vojnici na strani Saraja a protiv Haftara i Ruskih specijalaca.

Izgleda da je došlo do poremećaja na frontu i da su Turci počeli da potiskuju Haftarove snage, pa je ubrzo stigla ruska avijacija bez oznaka što znači da je u pitanju crna operacija satiranja turske vojske.

Pošto Erdogan sebi i Turskoj daje preveliki značaj očigledno je potrebno da dobije lekciju, pa se u tom smislu mogu tretirati ruski avioni bez oznaka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here