Home TEMA DANA UDARNA VEST: NIJE HAMAS TRAŽIO OBUSTAVU RATA NEGO IZRAEL- ŠOK RAZLOZI

UDARNA VEST: NIJE HAMAS TRAŽIO OBUSTAVU RATA NEGO IZRAEL- ŠOK RAZLOZI

748
0
SHARE

Izraelski mediji prenose da je Tel Aviv molio SAD da posreduju u prekidu vatre tokom 11-dnevne vojne agresije na opkoljeni pojas Gaze, a što je podstaklo palestinski otpor – da uzvrati velikom raketnom baražnom vatrom.

Suprotno onome što se do sada govorilo, Izrael je bio strana koja je pokušavala da postigne primirje tokom rata. Prema saznanjima, Tel Aviv je više puta kontaktirao administraciju američkog predsednika Džozefa Bajdena kako bi postigao „dostojanstveni prekid vatre“ vršeći pritisak na Egipat i neke druge zemlje.

Nakon što Bajdenova administracija nije pokazala veliko interesovanje za intervenciju po tom pitanju, Izrael je poslao poruku Egiptu pozivajući severnoafričku državu da interveniše uz odobrenje SAD.

Jahja al-Sinvar, šef pokreta Hamas u Gazi, rekao je u subotu da je otpor neprijatelju pokazao da al-Aksa džamija ima jake branitelje i da je odbrana svete lokacije strateški cilj.

„Ako bude ponovnog rata sa okupatorskim režimom, lice Bliskog istoka će se promeniti“, rekao je on.

Sinvar je izjavio i da je nedavni rat omogućio testiranje nove rakete:

„Isprobali smo mnoge naše rakete na moru, a morali smo da ih testiramo i na zemlji.“

Cilj Izraela je, kako kaže, bio da “eliminiše polovinu otpora i vrati Gazu tamo gde je bila pre nekoliko decenija, ali je taj cilj propao i pokret otpota je preživeo, a ukoliko se vrate da se bore, vratićemo se i mi”.

Prema njegovim rečima, Izrael je nameravao da ubije više od 10.000 članova otpora u Gazi, ali nije uspeo da ubije više od 90 boraca.

„Posle ove velike pobede i posle maja 2021. izjavljujemo da više nismo grupa koja smo nekada bili“, rekao je.

Šef pokreta Hamas u Gazi dotakao se i stope uspešnosti izraelskih napada na tunele otpora, rekavši da napadi nisu uništili više od tri posto utvrđenja.

Tel Aviv je započeo bombašku kampanju protiv Gaze 10. maja, nakon palestinske odmazde protiv nasilnih racija na vernike u džamiji al-Aksa i režimskih planova da prisili jedan broj palestinskih porodica da napuste svoje domove u naselju Šeik Džara, u istočnom Jerusalimu.

Grupe otpora sa sedištem u Gazi nisu sedele skrštenih ruku pred izraelskom najezdom. Izgledajući primetno jači nego ranije, palestinski borci su iznenadili Izrael masivnim raketama.

Hamas i Islamski džihad ispalili su 4.300 raketa prema različitim gradovima u okupiranim zemljama tokom rata, koji se završio 21. maja nakon što je Izrael objavio jednostrani prekid vatre koji su pokreti otpora prihvatili uz egipatsko posredovanje.

Borci iz Gaze pogodili su luku Eilat na Crvenom moru, udaljenu više od 190 kilometara, novom raketom Ayyash-250.

Izraelski mediji preneli su da je 13 ljudi ubijeno na pogođenim teritorijama, a 357 povređeno, što sugeriše da je raketni sistem “Iron Dome” koji je režim toliko hvalio poklekao pred masovnom raketnom vatrom.

Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je da je u izraelskoj ofanzivi život izgubilo 253 Palestinca, uključujući 66 dece i 39 žena, a 1948 je ranjeno.

Webtribune.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here