Home TEMA DANA TURSKA UŠLA U 3 VELIKA RATA- AMERIKA POVLAČI NUKLEARNO ORUŽJE IZ INDŽIRLIKA-...

TURSKA UŠLA U 3 VELIKA RATA- AMERIKA POVLAČI NUKLEARNO ORUŽJE IZ INDŽIRLIKA- NEŠTO ĆE SE OPASNO DESITI

909
0
SHARE

SAD povlače svoje nuklearne bombe iz Indžirlika, američko-turski odnosi se pogoršavaju.
Politika koju Turska vodi poslednjih meseci na Balkanu i Bliskom istoku primoraće Sjedinjene Države da povuku nuklearne bombe B-61 iz turske baze Indžirlik, navodi se u izveštaju Izraelskog instituta za strategiju i bezbednost.

Na osnovu izveštaja, Erdogan i njegova politika u regionu ozbiljno prete i ometaju interese Tel Aviva, što će dovesti do toga da Sjedinjene Države u narednim mesecima preispitaju značaj turske baze i pokrenu postupak za povlačenje nuklearnog oružja koje se tamo nalazi.

Izraelski izveštaj takođe predviđa ozbiljnu političku krizu u Turskoj, koja će se desiti zbog suprotnosti javnosti i turskog rukovodstva, koje je do sada posmatrano kao „alter ego“ Muslimanske braće.

Jerusalimski institut u svom izveštaju predviđa ozbiljan otpor protiv Erdogana, koji će biti izražen u savezu Kurda i Gulenista, a koji će uspeti da sruše Erdoganovu vladu i prevaziđu otpor islamista i kemalista koji trenutno podržavaju tursku vladu.

U poslednjih nekoliko meseci Turska pokušava da interveniše kao spoljna sila u različitim regionima, oko sebe i oko Izraela, uključujući Siriju, Azerbejdžan i Jermeniju, Libiju, i na kraju, ali ne najmanje važno, gasno-teritorijalni spor sa Grcima.

U izveštaju stoji da Turska pod vodstvom Erdogana trenutno nema stalnih saveznika niti rivala, već samo posmatra svoje interese, što je štetno ne samo za Turke već i za zemlje oko nje.

Treba napomenuti da ton u izveštaju prema Turskoj uopšte nije ublažen, a čak je i prva rečenica, prema nekim izraelskim i grčkim medijima, započela rečima da su pod Erdoganovim pritiskom Turci ugrozili stabilnost u regionu i posebno izraelske interese.

Izveštaj ne propušta da optuži Sjedinjene Države, tačnije politiku Donalda Trampa koja je Ankari dala priliku da interveniše u različitim regijama, što je do pre dve godine bilo nemoguće zamisliti.

Izrael je nedavno podržao grčku vladu u sporu sa Turcima oko pomorskih teritorijalnih granica, ali isti izveštaj nije propustio da pomene da je turska intervencija u Libiji takođe pogoršala političku i vojnu situaciju u toj zemlji.

Još značajnija je izjava stručnjaka i političkih analitičara koji su sastavili izraelski izveštaj, koji tvrdi da ove turske akcije otuđuju zemlju od Zapada i NATO-a, iako je Turska članica saveza.

Poslednjih dana Turska je inicirala rat Azerbejdžana i Jermenije, a uključuje i angažman turske vojske u akcijama Azerbejdžana.

Analitičari tvrde da Turska vodi paralelno nekoliko ratova istovremeno što nisu izdržale ni mnogo spremnije države, te da će sve ovo biti poslednja Erdoganova igra.

Samoubilački Erdoganov pohod neće se dobro završiti jer se opasno zamerio i Americi i Rusiji a to jedino može da se završi loše po njega.

(Webtribune.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here