Home TEMA DANA TEŽAK HAOS U EU- RASPAD ENERGETSKOG SISTEMA, SMRZAVANJE I NESTAŠICE!

TEŽAK HAOS U EU- RASPAD ENERGETSKOG SISTEMA, SMRZAVANJE I NESTAŠICE!

621
0
SHARE

Međunarodna agencija za energetiku saopštila je da je Rusija sposobna da poveća isporuke gasa, uz ozlojeđenost što ruski autoritarni lider ucenjuje Evropsku uniju i Veliku Britaniju cenama gasa, obećavajući da će povećati zalihe samo ako ruski gasovod dobije dozvolu da startuje.

Šef Međunarodne agencije za energetiku (IEA) izjavio je da ruski predsednik Vladimir Putin koči oko 15% izvoza gasa u Evropu, 15% kojih bi moglo da reši energetsku krizu u Velikoj Britaniji.

Izvršni direktor IEA Fatih Birol pozvao je Rusiju da dokaže da je “pouzdan snabdevač” energetskih resursa, kao i da preduzme mere za smanjenje nestašice gasa na tržištu, što

je izazvalo naglo povećanje cena energije i što preti da blokira ekonomski oporavak mnogih zemalja pogođenih pandemijom, uključujući Veliku Britaniju.

“Ako Rusija učini ono što je najavila juče i poveća svoj izvoz u Evropu, to će imati smirujući efekat na tržište”, rekao je Birol i dodao. „Ne kažem da će to učiniti, ali ako žele, imaju priliku za to.“

Birol je napomenuo da bi, prema analizi njegove agencije, Rusija mogla da poveća izvoz prirodnog gasa za oko 15% od najvećih zimskih zaliha.

Dok Velika Britanija veoma mali deo svog gasa uvozi direktno iz Rusije (otprilike 5%), Evropa dobija 38% svog gasa iz Rusije, što zauzvrat ima dobro poznate posledice po Veliku Britaniju kada Kremlj odluči da ograniči isporuke.

Birol je svoje izjave dao usred rasprostranjenog negodovanja prema ruskom autoritarnom vođi, koji je, prema mišljenju pojedinaca, pretvorio energiju u “oružje” i koji “zastrašuje” Evropu nagoveštavajući da će početi da izvozi više prirodnog gasa tek nakon što Brisel da zeleno svetlo za pokretanje kontroverznog gasovoda koji ide van Ukrajine.

Energetska kriza u Ujedinjenom Kraljevstvu nastavlja da se produbljuje, a milioni britanskih građana sada moraju da plate otprilike 500-800 funti više za električnu energiju u 2022.

Dana 6. oktobra, veleprodajne cene gasa porasle su za 37% u samo 24 sata, a od početka januara ove godine porasle su za 600%. Međutim, nakon izjave ruskog predsednika one su se blago smanjile.

Nedavno je i visoki zvaničnik britanske vlade rekao da ministri veruju da Rusija ograničava isporuke gasa EU kako bi dobila dozvolu za pokretanje svog novog gasovoda Severni tok 2, koji prolazi duž dna Baltičkog mora. Zvaničnik je dodao da, kada Rusija ograniči isporuke, globalne veleprodajne cene počinju da rastu.

Ruska manipulacija tržištem gasa utiče na cene u Ujedinjenom Kraljevstvu jer je Velika Britanija jedan od najvećih potrošača gasa u Evropi i zato što je njena sopstvena proizvodnja u Severnom i Irskom moru značajno opala u poslednjih 20 godina. Sada je vlada zemlje prisiljena da uvozi više od polovine gasa – uglavnom iz Norveške, kao i iz nekoliko drugih zemalja, posebno iz Holandije, Belgije i Rusije.

Porast cena energije mogao bi da se pretoči u povećanje računa za električnu energiju za

oko 30% sledeće godine. Stručnjaci upozoravaju da će to izazvati inflaciju, što će dodatno pogoršati situaciju britanskih porodica, od kojih su mnoge već u teškim finansijskim problemima zbog rasta cena, nezaposlenosti i poremećaja u globalnim lancima snabdijevanja.

Kako se približava zima, nestašica benzina postaje sve uočljivija, cene za njega rastu, kao i cene hrane, komunalija i poreza, kao što su socijalno osiguranje i godišnja taksa za komunalne usluge, koja će takođe uskoro početi da raste brže od plata.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here