Home TEMA DANA „SVI BI UMRLI AKO TO POKUŠAJU“ DA LI JE OVO NOVI RUSKI...

„SVI BI UMRLI AKO TO POKUŠAJU“ DA LI JE OVO NOVI RUSKI CILJ? RUSI GRABE KA KLJUČNIM DELOVIMA JUGOZAPADA UKRAJINE, ALI SE SUOČAVAJU SA VELIKOM PREPREKOM!

628
0
SHARE

Ove nedelje su porasli strahovi da bi Moskva mogla da naredi vojni proboj kroz jugozapadnu Ukrajinu nakon ruskih vazdušnih napada na infrastrukturu u blizini obale Crnog mora i serije eksplozija u separatističkom regionu Pridnjestrovlja na zapadnoj granici Ukrajine.

Vojni razvoj događaja usledio je nakon nagoveštaja ruskog generala o pokušaju da se poveže sa pridnjestrovskim snagama, nakon čega bi se Kijevu onemogućio pristup južnom delu zemlje.

Ali vojni stručnjaci upozoravaju da – čak i ako postoji – takav ruski plan verovatno neće biti izvodljiv u bliskoj budućnosti s obzirom na logističke poteškoće i koncentraciju ljudi i opreme Кremlja u istočnoj Ukrajini.

– Šanse da se probiju do Odese i Pridnjestrovlja su male. Verovatno bi svi umrli ako bi pokušali – rekao je Sem Кreni-Evans, vojni analitičar u istraživačkom centru Кraljevskog instituta ujedinjenih službi sa sedištem u Londonu.

Umesto toga, ruske snage su trenutno fokusirane na napade severno od lučkog grada Marijupolja i južno od strateškog grada Izjuma, u pokušaju da opkole ukrajinske trupe na istoku zemlje.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

Takozvana „bitka za Donbas“ mogla bi da bude duga i naporna, prema analitičarima, ostavljajući Moskvi malo opcija ako razmišlja da iz opkoljenog Hersona krene u pravcu Moldavije.

Moldavski separatistički region Pridnjestrovlje, deo zemlje gde živi oko 470.000 ljudi,

nalazi se između Moldavije i Ukrajine i pod kontrolom je separatističkih vlasti od rata 1992. godine. Rusija tamo bazira oko 1.500 vojnika, koje naziva mirovnim snagama.

– Ako pogledate Herson, nema mnogo vojnika u poređenju sa Izjumom, gde se potencijalno 25.000 probijana jug – rekao je Кreni-Evans za „Moskou Tajms“.

Prema analitičarima, oko Hersona je raspoređeno između 7.000 i 11.000 ruskih vojnika. Pridnjestrovlje je udaljeno oko 300 kilometara od Hersona.

– Plan ostaje da se zauzmu istočni ukrajinski regioni Donjeck i Lugansk i da se zadrže južne teritorije koje je Rusija do sada zauzela – rekao je Dmitrij Gorenburg, istraživač ruske bezbednosti u istraživačkom centru CNA sa sedištem u Virdžiniji.

Spekulacije o ruskom prodoru kroz jugozapadnu Ukrajinu počele su u petak, kada je general Rustam Minekajev, zamenik komandanta ruskog centralnog vojnog okruga, rekao da je „kontrola nad jugom Ukrajine još jedan izlaz u Pridnjestrovlje, gde takođe postoje činjenice o ugnjetavanju stanovništva koje govori ruski“.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

Nakon toga u ponedeljak su usledile eksplozije u sedištu pridnjestrovskih službi bezbednosti, a u utorak eksplozije na dva pridnjestrovska radio-tornja. Moldavske vlasti saopštile su u utorak da su napadi bili „izgovor“ za podsticanje tenzija u regionu.

Portparol Кremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da Moskva pomno prati situaciju u Pridnjestrovlju i izrazio „zabrinutost“ zbog nasilja.

Ipak, uprkos ovim događajima, analitičari kažu da je malo verovatno da će Rusija

pokrenuti napad prema zapadu u pokušaju da se poveže sa ruskim snagama baziranim u separatističkom regionu, i da je Minekajev verovatnije iznosio ono za šta se Rusija nada da će jednog dana biti moguće.

– Ovo je bila izjava koja je ohrabrila trupe, a nerevidirani ruski ratni ciljevi – rekao je Gorenburg. Minekajev ne vodi operacije u južnoj Ukrajini i nije figura koju biste očekivali da izlaže vojne ciljeve Rusije, dodao je on.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here