Home TEMA DANA SVET SE SPREMA ZA NAJGORE: „DOVELI SU NAS DO TAČKE DA SMO...

SVET SE SPREMA ZA NAJGORE: „DOVELI SU NAS DO TAČKE DA SMO PRIMORANI NA RADIKALNE KORAKE!“

903
0
SHARE

Inicijative Rusije o bezbednosnim garancijama nisu uslovljene promovisanjem faktora straha, već aktivnostima Ukrajine i brojnih drugih zemalja koje su primorale Moskvu na radikalne korake, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko.

„Ovde se apsolutno ne radi o strahovima, već u principu o pitanju dostizanja određene tačke ključanja naših suseda – ne samo Ukrajine, već i naših suseda, što nas zaista primorava na određene radikalne korake.

U krajnjem slučaju, govorimo da smo spremni da razmišljamo u drugoj dimenziji“, prokomentarisao je Rudenko faktore koji određuju ruske bezbednosne inicijative i moguće posledice njihovog odbijanja.

On je na predstavljanju izveštaja Međunarodnog debatnog kluba „Valdaj“ na temu „Prostor bez granica: Rusija i njeni susedi“ ukazao da ne bi posebno izdvajao Kijev u odgovarajućem kontekstu, jer je on samo „naredni kandidat za ispoljavanje takvih pretnji“ za Rusiju.

Ima i drugih zemalja koje se graniče sa Rusijom, gde je vreme leta za udarne sisteme četiri do pet minuta, upozorio je zamenik šefa ruske diplomatije, dodajući da u Ukrajini još uvek nema takvih vremenskih okvira.

„Naša reakcija je jednostavno preventivna mera koja upozorava da će u slučaju razvoja određenih scenarija sa naše strane biti preduzeti određeni koraci o kojima sada ne

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

objavljujemo i govorimo samo uopšteno, nazivajući te stvari vojnim potezima i vojno-tehničkim rešenjima“, naglasio je diplomata.

S tim u vezi, Rudenko je skrenuo pažnju na to da nije umesno govoriti o strahu u tom kontekstu, već o pozivima ruske strane svojim partnerima da prestanu.

„To se, uzgred rečeno, odnosi i na Ukrajinu ukoliko namerava da preduzme bilo kakve korake koji će zaista predstavljati pretnju po našu bezbednost“, dodao je on.

Podsetimo, rusko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je dokument koji je zvanična Moskva poslala NATO-u po pitanju garancija bezbednosti o kojima je nedavno govorio predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, a koji se pre svega tiču širenja vojnog prisustva Alijanse zapadnim granicama Rusije.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Moguće sve različite opcije…

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da će razmeštanje različitih vrsta naoružanja u blizini granica Rusije zahtevati preduzimanje koraka za balansiranje.
Peskov je dodao da su moguće sve različite opcije.

„”Ni za koga nije tajna da će raspoređivanje različitih vrsta naoružanja na našim

granicama, koje mogu da predstavljaju pretnju, zahtevati preduzimanje odgovarajćih koraka kako bi se situacija izbalansirala”, rekao je Peskov, prenosi RIA Novosti.

Ranije je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio da će Belorusija ponuditi Rusiji da postavi nuklearno oružje na njenoj teritoriju ako NATO preduzme sličan korak u Poljskoj.

Beloruski ministar spoljnih poslova Vladimir Makej takodje je rekao da Minsk razmatra mogućnost razmeštanja nuklearnog oružja na svojoj teritoriji u slučaju pretnje NATO-a.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

(Tanjug)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here