Home TEMA DANA SVE VEĆA KONFRONTACIJA- UVOD U OZBILJAN KONFLIKT: EU PROŠIRILE SANKCIJE BEZ OBZIRA...

SVE VEĆA KONFRONTACIJA- UVOD U OZBILJAN KONFLIKT: EU PROŠIRILE SANKCIJE BEZ OBZIRA NA SPREMLJENU PUTINOVU ODMAZDU!

541
0
SHARE

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj smatra da su rezultati njegove posete Moskvi doprineli ujedinjavanju država-članica i doveli do jednoglasnog odobrenja proširenja sankcija Rusiji u vezi sa hapšenjem ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

Odgovarajući na pitanje kako je njegova poseta Moskvi uticala na saglasnost svih evropskih ministara za pokretanje procedure sankcija protiv Rusije, Borelj je rekao da je reakcija Rusije „zaista doprinela jedinstvu država članica“.

„Možda bez onoga što se dogodilo u Moskvi ne bi bilo jednoglasne odluke o sankcijama u vezi sa slučajem Navaljni. Ponašanje Rusije pokazalo je svim Evropljanima: i onima koji su sumnjali i onima koji su bili uvereni, da smo da smo danas u odnosima sa Rusijom u stanju konfrontacije, zato što Rusija to želi.

Bilo je potrebno upotrebiti sredstva kako bismo pokazali da ne osuđujemo samo rečima (kao što sam to učinio u Rusiji), već i preduzimamo mere koje su nam dostupne. Između ostalog, prvi put je upotrebljen režim sankcija zbog kršenja ljudskih prava koje smo razvili“, objasnio je Borelj.

Šef evropske diplomatije je dodao da se „ovo (proširenje sankcija) prvi put događa na predlog visokog predstavnika (spoljne politike EU)“.

Ranije je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj potvrdio da su se ministri spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu u ponedeljak dogovorili da prošire pesronalne sankcije Rusiji zbog situacije oko Navaljnog.

„PREKINUĆEMO SVE ODNOSE SA EU, JER NJIHOVE PONIŽAVAJUĆE USLOVE NE PRIZNAJEMO“

Sastanak ministara spoljnih poslova Evropske unije održan je nešto više od dve nedelje posle Boreljove posete Moskvi od 4. do 6. februara. Nakon te posete, Borelj je najavio moguće sankcije protiv Rusije zbog hapšenja Navaljnog.

Kasnije je portparol spoljnopolitičke službe EU Peter Stano saopštio da je proces pripreme novih sankcija u toku i da je poverljiv. U EU su takođe naveli da bi u ovoj situaciji mogao da se primeni novi globalni režim sankcija Evropske unije za gruba kršenja ljudskih prava.

(Sputnik)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here