Home TEMA DANA ŠVAJCARSKA ZAUSTAVILA PROJEKAT 5G ZBOG ZABRINUTOSTI ZA ZDRAVLJE SVOJIH GRAĐANA! (VIDEO)

ŠVAJCARSKA ZAUSTAVILA PROJEKAT 5G ZBOG ZABRINUTOSTI ZA ZDRAVLJE SVOJIH GRAĐANA! (VIDEO)

2331
0
SHARE

Iz udruženja su izvestili kako je u Švajcarskoj dosta snažna svest o štetnosti 5G tehnologije, odnosno otpor podizanju njihovih niskih granica dopuštenog zračenja.

Hrvatska udruženja za zaštitu od elektromagnetnog zračenja (HUZEZ) u ponedjeljak je izvestila kako je Švajcarska, koja ima vrlo niske granice dopuštenog zračenja, uz koje je vrlo teško implementirati 5G mrežu, zaustavila taj projekat zbog zabrinutosti za sopstveno zdravlje.

Švajcarska nacionalna agencija za životnu sredinu (BAFU) uputila je 31. januara dopis kantonalnim vladama u kojem navodi „kako se sistem mora prilagoditi tako da zračenje ostane ispod dopuštenih granica“.

Iako u tom dopisu BAFU napomenom ne naglašava da treba zaustaviti 5G projekat, odredbom da zračenje mora ostati unutar dopuštenih granica, praktično su ga zaustavili jer su švajcarske granice zračenja previše niske za rad 5G mreža, istaknuto je.

Uprkos pritiscima, kantoni se usprotivili testiranju 5G

U saopštenju je naglašeno da su se, uprkos žestokim pritiscima teleoperatera, kantoni Geneva, Jura, Neuchâtel i Vaud već ranije usprotivili podizanju novih antena i provođenju pilot-projekata testiranja 5G, a sledili su ih i stanovnici drugih područja, masovnim ‘anti 5-G’ protestima, ali i zahtevima za nacionalnim referendumom.

Švajcarska, kako se dodaje, ima vrlo niske granice dopuštenog zračenja uz koje je vrlo teško implementirati 5G mrežu.

Parlament je već bio odbio podizanje graničnih razina, a regulatori su se saglasili da su potrebna dalja istraživanja učinaka te tehnologije.

Informaciju o zaustavljanju uvođenja 5G objavio je i „Financial Times“ pod naslovom „Switzerland halts rollout of 5G over health concerns“.

Na  ‘pro-industrial’ portalu www.mobileworldlive.com objavljen je pokušaj demantija objave, ali portal se poziva na neimenovani izvor (environmental officials in Switzerland), što su u  HUZEZ-u ocenili pokušajem korporativnog lobiranja.

Pogledajte video:

(Vestinet.rs/Lider invest.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here