Home TEMA DANA SRPSKI EKSPERT OTKRIVA ZAŠTO JE NAPAD IZVEDEN BAŠ U BEČU? PORUKA ZA...

SRPSKI EKSPERT OTKRIVA ZAŠTO JE NAPAD IZVEDEN BAŠ U BEČU? PORUKA ZA EVROPU I JEVREJE..

598
0
SHARE

Beč je bio jedna od omiljenih destinacija za brojne migrante s područja Bliskog Istoka i Afrike.

Austrija je vojno neutralna od Drugog svetskog rata, pa se ne može reći da je bila vojno aktivna u muslimanskom svetu za razliku od Francuske, koja je vojno prisutna u mnogim delovima sveta, tako da su kulturološke razlike te koje su navele na terorizam.

Docent dr Slobodan Anđelković sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost u Beogradu tako je za Sputnjik odgovorio na pitanje zašto je baš Beč bio meta sinoćnjih terorističkih napada u kojima su ubijeni dva muškarca i dve žene i u kojima je povređeno 17 ljudi.

On je istakao da je Beč specifičan grad, zapadnoevropska metropola najbliža Balkanu, koja je za vreme ekspanzije Islamske države u Siriji, kada je veliki broj boraca bio regrutovan sa Balkana, služila kao čvorište i logistički centar i da ima veliku muslimansku populaciju.

Anđelković je ukazao na to da se teroristički napadi događaju tamo gde postoje operativne sposobnosti za to i da teroristi tim putem šalju morbidne poruke svojim neprijateljima.

„Napad je počeo u blizini sinagoge, što će uputiti na njihovog protivnika, a to su Jevreji. Oni bi najradije napravili teroristički napad u Izraelu, ali ne mogu, jer je tamošnji sistem bezbednosti na toliko visokom nivou da nemaju operativnih sposobnosti da izvrše teroristički napad. Zbog toga ga su ga izveli u jednoj metropoli u kojoj je stalno prisutan veliki broj turista, tako da će taj teroristički napad naići na značajnu medijsku podršku“, predočava Anđelković.

S obzirom da je Beč veliki turistički centar, Anđelković napominje da nije slučajno što su se napadi dogodili baš u ovom periodu, kada je korona paralisala turizam, jer su tako dodatno pogodili i oslabili državu.

Poruka za Evropu i Jevreje

On je podsetio da se terorizam hrani tako što širi svoju poruku, odnosno strah, koji se trenutno može videti u Evropi.

„Kad se bomba postavi ispod automobila koji se nalazi ispred neke institucije, vrlo jasno se daje do znanja da oni napadaju vrednost te institucije. Sada kada imamo napade na sveštenike u Francuskoj ili širom EU, prosto se šalje poruka čitavoj Evropi. Nesumnjivo je da oni pokušavaju da komuniciraju na taj način. Imali smo mnogo primera da su mirovni pregovori blizu postizanja dogovora, pa se dogodi teroristički napad koji pošalje poruku da su oni protiv toga“, podseća Anđelković.

Na pitanje koja bi zemlja mogla da bude sledeća meta islamskog terorizma, Anđelković odgovara da je to teško pretpostaviti, ali procenjuje da će to biti neka zapadnoevropska zemlja.

„Zemlje Zapadnog Balkana i one koje se ne mogu svrstati u vodeće evropske zemlje su još uvek ispod radara. Nisu toliko značajne, tako da bi eventualni teroristički napad u zemljama kao što su Mađarska ili Bugarska privukao znatno manje svetske pažnje od razvijenijih zemalja ili metropola kao što je Beč“, smatra Anđelković.

(Sputnik)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here