Home TEMA DANA SRPSKI EKONOMSKI EKSPERT: OVO JE ISTINA, A NE ONO ŠTO SU VAM...

SRPSKI EKONOMSKI EKSPERT: OVO JE ISTINA, A NE ONO ŠTO SU VAM REKLI.. (VIDEO)

742
0
SHARE

„Privreda se koprca, jer se u privredne strukture ubacuju nesposobni, slabo i na brzinu školovani, kadrovi sa falsifikovanim diplomama, koji samo služe partiji da preko nje usisavaju poslednje životne sokove iz preduzeća, koja postaju ogoljena, bez perspektive, uvučena u gubitke i stečajni proces.

Praktično, u takvom okruženju zdrava ekonomija nema šansu, ne može da prodiše“, rekao je za IN4S u emisiji „Srpski svijet“ prof. dr Slobodan Komazec, ekonomski i monetarni stručnjak.

Osvrnuvši se na poslednja dešavanja i hapšenja koja uveliko potresaju državu i celokupnu javnost, on se osvrnuo na enormno bogate koji „ne znaju šta su sve oteli i opljačkali“ i čiji ogromni kapital ne ulazi u proizvodnju, koja jedina omogućuje rast i razvoj, o čemu je govorio u svojoj novoj studiji „Strategija i razvoj dinamičnog ekonomskog rasta i socijalne ravnoteže“.

„Država ne sme dozvoliti da bankarski sektor pređe u strane ruke više od 20%“, upozorava profesor Komazec i govori o ogromnom problemu koji stvara upravo atmosfera u kojoj se prodaju domaće banke, koje su zlato ove zemlje. Strane banke izvlače ne samo kamatu, već i dohodak, kaže profesor i dodaje :

“Otvoreni su trgovinski lanci, sa stranom robom, daju se keš krediti koji se koriste za tekuću potrošnju u tim trgovinama. Naš čovek je zadužen, naša trgovina u stranim

rukama, nema obnavljanja kapitala kroz reprodukciju, pa nema ni razvoja. Kapital, prebačen u tekuću potrošnju,  je ubijanje osnova nacionalne ekonomije“, veli prof. dr Komazec i dodaje:

„Bankarski sektor mora, kao što su Mađari uradili, da se vrati u nacionalno bankarstvo, da bi finansiralo razvoj. Mi smo 2002. godine  izvršili masovnu privatizaciju, prodali 4.700 preduzeća, a veliki privredni sistemi su uništeni, ili su dospeli u ruke stranog kapitala.

Strani kapital ima samo 2-3% sopstvenog kapitala u kapitalu banaka“, podseća dr Komazec i upozorava da strane banke svake godine iznesu oko 630 milijardi evra čistog profita.

Gost „Srpskog svijeta“ glavni problem vidi u neoliberalnom konceptu koji je naširoko prihvaćen, i koji ne dozvoljava intervenciju države, čija se funkcija preko Centralne banke

svela na čuvanje tržišnih cena i dinarskog kursa koji je nerealan, ali kad bi se sveo na realnih 170 dinara za evro, došlo bi do strahovite hiperinflacije.

„Najveća zabluda neoliberalnog koncepta je da privatni kapital može automatski da reguliše razvojne i socijalne probleme. On je nametnut jer ruši nacionalne države, nacionalna prava, odnosno poništava prava čoveka“, formuliše profesor Komazec.

Govoreći o svom delu „Slom finansijske imperije i nova strategija krupnog kapitala“, dr Komazec se dotiče globalnih kretanja, smatrajući da se u SAD trenutno lomi svetska budućnost. Zatim nastavlja o krizi u Evropi, zaključkom da bi:

„Bolje bi bilo da je EU ovde, a ne mi u EU“, smatrajući da je Evropska zajednica pri raspadu.

U nastavku se dotakao krize izazvane kovidom, govoreći o dolaru kao višestrukom sredstvu kontrole tržišta, o bankarskom lobiju, poreklu i emisiji novca, monopolističkom kapitalizmu, alternativnim i mejnstrim medijima i izrazio veru da će doći do shvatanja svih ovih stvari i otrežnjenja čovečanstva.

„Budućnost je u stvaranju specijalnog prava vučenja,  čime se sprečava divljanje nacionalnih valuta, pa i samog dolara. Ono se formira od više jačih nacionalnih valuta, pa i samog dolara. Postojalo je i ranije,  ali je blokirano od strane SAD i Engleske“, naglasio je gost „Srpskog svijeta“.

Profesor Komazec vidi izlaz iz ove situacije izmenom uloge Centralne banke i monetarno- kreditne politike kroz mehanizme finansijkog rasterećenja i podrške preduzećima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here