Home TEMA DANA SRPSKI ANALITIČAR: TRAMP NA KOSOVU SPREMA PREOKRET KOJI NIKO U EVROPI NE...

SRPSKI ANALITIČAR: TRAMP NA KOSOVU SPREMA PREOKRET KOJI NIKO U EVROPI NE OČEKUJE- EVO ŠTA SE USTVARI DOGAĐA

1702
0
SHARE

Parlament separatističkog Kosova izglasao je 25. marta nepoverenje vladi Aljbina Kurtija zato što su to htele Sjedinjene Države.

Pri tome su motivi kojima su se rukovodili Amerikanci možda malo drugačiji u odnosu na one na koje smo navikli da govorimo pri razmatranju politike SAD prema Prištini.

O tome je Informativnoj agenciji Regnum govorio politikolog Stevan Gajić, naučni saradnik Instituta za evropske studije i profesor po pozivu Moskovskog državnog univerziteta za međunarodne odnose (MGIMO) pri Ministarstvu spoljnih poslova Ruske Federacije, komentarišući pad Kurtijeve vlade.

Prema njegovim rečima, pristupi SAD i Nemačke rešavanju kosovskog pitanja odavno su suprotstavljeni.

U lokalnim medijima, međutim, razlog njihovog razmimoilaženja netačno se tumači. Treba podsetiti da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i lider samoproglašenog Kosova Hašim Tači po povratku sa konferencije Američko-izraelskog saveta za javne poslove (AIPAC) održane u Vašingtonu od 1. do 3. marta počeli posredstvom svojih medija i analitičara da šire glasine da je sporazum o normalizaciji odnosa već faktički spreman.

Uprkos tome, predstavnik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel više puta je opovrgao tu informaciju, ističući da je reč isključivo o promovisanju ekonomske saradnje.

On je takođe izjavio da pitanje statusa Kosova i Metohije nije bilo na dnevnom redu. U isto vreme Vučić i Tači nastavljaju da promovišu agendu pripremljenu u vreme posredovanja bivše šefice diplomatije EU Federike Mogerini – to je plan takozvane razmene teritorija.

Gajić smatra da je Kurti sklonjen sa mesta premijera zato što nije razumeo ulogu koju su mu namenile Sjedinjene Države: “Kad su Amerikanci zatražili od njega stoprocentno ukidanje taksi na srpsku robu, on je morao da tako učini”.

Politikolog je istakao da je Kurtija smenila “ratna koalicija”, kako obično nazivaju Tačijevu Demokratsku partiju Kosova i Alijansu za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

U isto vreme su poslanici Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe, partnera u koalicionoj Kurtijevoj vladi, bili podeljeni na manjinski deo uz vladu i većinski deo protiv.

Gajić je podsetio da su formalni povod za glasanje o nepoverenju bile nesuglasice između Kurtija i Tačija o neophodnosti uvođenja vanrednog stanja zbog širenja epidemije virusa korona.

Kurti, koji je bio kategorično protiv uvođenja takve mere, smenio je ministra unutrašnjih poslova Agima Veljijua iz Demokratskog saveza Kosova koji je pozivao na uvođenje vanrednog stanja, čime je naljutio svog koalicionog partnera Mustafu.

“Tači se nadao da će moći da uvede vanredno stanje u cilju borbe s virusom korona, na sličan način na koji je to uradio Vučić. Predsednik Srbije je to učinio koristeći se zabranom javnih skupova, bez odgovarajuće odluke Skupštine.

Njemu na ruku ide vanredno stanje… Ali, teško da će međunarodna zajednica zatvarati oči pred ukidanjem demokratskih prava ukoliko se ovo stanje produži posle okončanja epidemije”.

Prema rečima Gajića, jasno je da su SAD podržale glasanje o nepoverenju vladi u Prištini u isto vreme kad je Evropska unija, pre svega Nemačka, pozivala na očuvanje vladajuće koalicije Kurtijevog Samoopredeljenja i Mustafinog Demokratskog saveza Kosova.

Gajić smatra da SAD to nisu učinile kako bi ubrzale potpisivanje tzv. sveobuhvatnog sporazuma između Beograda i Prištine već iz drugih razloga.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here