Home TEMA DANA SRBIJA VEĆ NARUČILA 2 MILIONA DOZA OD AMERIČKE LABORATORIJE: DR KОN ОТKRIО-...

SRBIJA VEĆ NARUČILA 2 MILIONA DOZA OD AMERIČKE LABORATORIJE: DR KОN ОТKRIО- POČINJE HIТNА VАKCINАCIЈА!

759
0
SHARE

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je Srbija jedna od prvih pet zemalja u svetu koje su potpisale ugovor sa američkom laboratorijom Fajzer o nabavci vakcine protiv korona virusa.

Gostujući na Radio televiziji Srbije (RTS), Lončar je najavio da će iz tog razloga, Srbija tražiti dodatne količine vakcine pored 1,8 miliona doza koje su po rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, već naručene.

„Ko je napravio dobru procenu da će upravo ta vakcina dobiti dozvole u Evropi i SAD? EU danas već traži 800 miliona doza a ranije su hteli neku drugu vakcinu. Ja sam danas razgovarao sa Fajzerom i molio ih za dodatne količine jer smo među prvima potpisali ugovor sa njima“, kazao je Lončar.

Ocenio je da je nabavka efikasne vakcine „svetlo na kraju tunela“ u borbi protiv epidemije korona virusa.

„Dobrodošle su i sve druge vakcine koje su efikasne i bezbedne“, kazao je ministar.

On je ponovo apelovao na građane da poštuju epidemiološke mere i da se kako je rekao, „privremeno odreknu nekog komoditeta na koji su navikli“.

„Ako je problem da se na par nedelja odreknemo žurki, rođendana… Šta je to u odnosu na ceo život?!“, upitao je ministar.

Upozorio je i da dan intenzivne nege košta oko 1.200 evra jer tu monitoring lekara traje 24 časa.

„To je pod uslovom da pacijent ne bude na respiratoru, da ne pričam o lekovima koji se daju tom pacijentu“, kazao je ministar.

Dodao je da će dopunjeni Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, po kom će komunalni milicajci i gradski komunalni inspektori moći da izriču kazne na licu mesta zbog nenošenja maske ili nepoštovanja fizičke distance na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, možda već sutra biti objavljen u Službenom glasniku kako bi što pre stupio na snagu.

Imamo Nacionalni institut za imunizaciju, to je novo telo koje će biti zaduženo i koje će raspisati hitnu vakcinaciju. To će se vrlo brzo desiti, kazao je epidemiolog Predrag Kon.

On je rekao da ne zna detalje oko vakcine, ali da pred kraj godine stiže, što je vrlo ohrabrujuće.

„Posle će stizati u turama. Mi imamo najviši stepen bezbednosti kada je u pitanju novi lek ili vakcina i to će sve morati da se ispoštuje. Prvo će krenuti imunizacija lekara što je i najlogičnije. Posle zdravstva ide vojska i policija i to je jedino što znam da je za sada logično i prioritet.

Ali to je tek plan, a Ministarstvo zdravlja treba da raspiše imunizaciju“, objasnio je Kon.On je naveo da zna ono što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao, a to je da nam je pripalo kao mogućnost da dobijemo vakcinu u tim prvim raspodelama.

„Takođe, nam pokazuje da smo jako blizu okončanje jer dobijamo još jedno oružje osim maski i pranja ruku, koje treba da počnemo da iskoristimo“, zaključio je on, prenosi “Blic”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here