Home TEMA DANA SRBIJA NABAVLJA UBICU DRONOVA!?

SRBIJA NABAVLJA UBICU DRONOVA!?

543
0
SHARE

Vojska Srbije i Generalštab prave analize naših potreba i mogućnosti u vezi sa nabavkom ruskog PVO sistema „Krasuha“, rekao je ministar odbrane Nebojša Stefanović.

Na pitanje da li će Srbija uzeti i ruski PVO sistem „Krasuha“, Stefanović je kazao Tanjugu da se trenutno analizira „kako to sredstvo koje smo mi zamislili treba da izleda i šta bi to bilo“.

Objašnjava da je „Krasuha“ sistem za protivelektronska dejstva koje služi za zaštitu od dronova i bespilotnih letelica i ometanje signala različitih uređaja i da on sada ima ozbiljan domet i može da deluje u širokom polju.

Inače, kako piše ruski specijalizovani portal „Rusko oružje“, nova verzija „Krasuhe“ ima radijus dejstva do 400 kilometara, a jedan od glavnih zadataka mu je neutralizacija letećih radara poznatih kao „Avaks“, bez kog moderni nevidljivi avioni praktično ne mogu da lete.

„Krasuha“ može da „oslepi“ moćne „Avaksove“ radare, tako da on ne može da vidi ciljeve i da navodi avijaciju na njih.

Stefanović je za Tanjug naveo i da će sva četiri „miga 29“ koje je Belorusija poklonila Srbiji biti isporučena našoj zemlji do kraja maja ili početka juna.

On je potvrdu za to dobio na sajmu naoružanja u Abu Dabiju, gde je razgovarao sa ministrom državne uprave za vojnu industriju Belorusije Dmitrijem Pantusom i dodao da su ti avioni još na modernizaciji odnosno remontu u Belorusiji.

Sa tim avionima iz Belorusije, kao i šest onih koje smo ranije nabavili iz Rusije, Srbija će ove godine imati ukupno 14 „migova 29“.

Ministar dodaje da će tokom ove godine biti završena i modernizacija i naših „migova 29“ koja se radi u Batajnici.

Stefanović kaže da od naoružanja koje je nabavljeno u inostranstvu ove godine treba da nam stigne i 19 tenkova T-72 MS iz Rusije, kao i preostalih 20 izviđačkih transportera BRDM 2MS, ali i jedan deo ugovorenih „Mistrala“ (sistema protivvazdušne odbrane) iz Francuske do kraja 2021.

Takođe, dodaje, i sa Kinezima se već radi na pravljenju domaće izviđačke bespilotne letelice „Pegaz“ na osnovu kineske bespilotne letelice „C H-92A“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here