Home TEMA DANA „SPREMNI SMO ZA POSLEDICE“: SRPSKA VRAĆA VOJSKU I GRANICE, UKIDA PRISTUP BOŠNJAČKIM...

„SPREMNI SMO ZA POSLEDICE“: SRPSKA VRAĆA VOJSKU I GRANICE, UKIDA PRISTUP BOŠNJAČKIM SNAGAMA!

539
0
SHARE

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će do kraja oktobra ili najkasnije u prvoj sedmici novembra Republika Srpska ući u proces donošenja odluka u Narodnoj skupštini Srpske, o povlačenju saglasnosti na vojsku i ostalo, te da je rukovodstvo Srpske spremno za posledice tih postupaka.

„Mi ćemo do kraja ovog meseca, najkasnije u prvoj sedmici sledećeg meseca, ući sa obimnim dnevnim redom koji će ići za tim da se povuče saglasnost sa vojske, indirektnih poreza koji po Ustavu BiH pripadaju Republici Srpskoj, čak i granice, odnosno upravljanje granicama na prostoru Republike Srpske pripada Srpskoj, a ne BiH“, rekao je danas Dodik na skupu u Beogradu „Sloboda i samostalnost Republike Srpske“.

Dodik je naglasio da je veoma zahvalan svojim koalicionim partnerima koji podržavaju ovakvu politiku. Srpska vraća ingerencije i odbacuje sve nametnute zakone

Navodeći da su Visoki sudski i tužilački savet izmišljeni kao mesto odluke i imenovanja svih sudija u BiH, Dodik je rekao da će Srpska vratiti i te ingerencije u nadležnost pravosuđa Republike Srpske, prenosi RTRS.

„Onda ćemo ukinuti i zabraniti rad Sipe na prostoru Republike Srpske, rad OBA na prostoru Srpske, odbacićemo sve nametnute zakone koje je bilo koji visoki predstavnik doneo u prošlosti“, istakao je Dodik.

On je podsetio da je nekadašnji visoki predstavnik Volfgang Petrič nametnuo Veće naroda Republici Srpskoj, iako to nije predviđeno ni Dejtonom ni Ustavom BiH, te ocenio da se vidi geneza tih nametnutih odluka koja je išla za tim da se sruši Srpska, a vrhunac je nametnuta odluka o šumama po kojoj one pripadaju BiH.

Dodik je rekao da je ta odluka o šumama stari muslimanski zahtev koji sluša 20 godina, ali da je njihov problem što je on, Dodik, na mestu na kojem ih sluša, pa panično žele da razviju jednu generaciju političara u Srpskoj, koja ne nosi sa sobom „prtljag“, nego da dođu u jednom trenutku i „sve poravnaju“, daju pravo BiH na sve što nema.

„I onda je razgrađena Republika Srpska, preostaje još nešto malo karikatura od države. Zato idemo, ukinućemo rešenje da postoji Veće naroda u Republici Srpskoj, to je obiman

zahvat koji će izazvati reakcije, ali mi, koji vodimo danas Republiku Srpsku, spremni smo za taj zahvat i za posledice tog zahvata“, istakao je Dodik.

On je rekao da će Srpska doneti odluku da se SIPA povuče sa prostora Republike Srpske.

Upotrebićemo ono što država ima

„Daćemo rok, a ako to ne bude, mi ćemo morati da upotrebimo ono što država ima. Ja sam političar koji nikada nisam krio svoje namere. Politička saglasnost za to postoji i verujem da je stvoren kontekst da to tako ide“, rekao je Dodik.

On je istakao da često razgovara sa predstavnicima drugih država i vlada, te da je

iz EU pričao sa najmanje njih pet do šest, koji kažu da im je svima jasno šta je u BiH i kako će se to rešiti, samo je pitanje kako i dokle.

„To je pitanje i nama – kako i dokle? Svima je jasno o čemu se radi. To je neodrživa zemlja. Ako BiH bude postojala za pet do deset godina, to znači da je preuzeta od bošnjačkog hegemonizma u potpunosti i da tamo Srba više nema, a nema ni Republike Srpske. Da li ćemo prihvatiti ovaj sled puta kojim oni idu ili će nas poravnati neka sila, to je drugo pitanje“, rekao je on.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here