Home TEMA DANA „SPORAZUM MALI ŠENGEN JE JOŠ JEDNA VUČIĆEVA PREVARA“- EVO ŠTA JE SMISLIO..

„SPORAZUM MALI ŠENGEN JE JOŠ JEDNA VUČIĆEVA PREVARA“- EVO ŠTA JE SMISLIO..

1153
0
SHARE

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević ocenio je danas da je sporazum Mali Šengen, koji je dogovorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, još jedan čin zamajavanja osiromašenog srpskog naroda.

“Umesto okretanja srpskoj privredi, srpskim preduzetnicima i srpskim poljoprivrednicima, koji su pogođeni ekonomskom krizom usled pandemije, Vučić se bavi albanskom i makedonskom privredom”, kazao je Đorđević.

Đorđević je naveo da režim Aleksandra Vučića predstavlja taj takozvani Mali Šengen kao veoma bitnu inicijativu od koje će navodno zavisiti budućnost regiona i ekonomski razvoj Srbije, a da Vučić pritom srpskoj javnosti ne govore o četiri problematične tačke te inicijative.

“Prvo, omogućavanje ulaska u Severnu Makedoniju i Albaniju sa ličnim kartama umesto sa pasošima ne može doneti nikakav konkretan ekonomski dobitak, jer ne predstavlja suštinsku promenu – granične kontrole i dalje postoje, samo se na granici pokazuje drugi dokument”, naveo je Đorđević.

Prema njegovim rečima, i pojednostavljivanje carinskih procedura je prazna priča “dok god je carina leglo Vučićevih partijskih funkcionera, nestručnih i korumpiranih kadrova, kao i poligon za krađu, šverc i otimačinu”.

“Verovatno je Vučić kao konsultanta za carinske procedure uzeo Mihalja Kertesa, nekada zloglasnu vedetu SPS (Socijalističke partije Srbije), a danas uvaženog člana SNS (Srpske napredne stranke)”, naveo je.

Đorđević je ocenio da je i ekonomski dobitak privrede od Malog Šengena vrlo upitan.

“Prednosti za srpski izvoz ne postoje jer Mali Šengen ne obezbeđuje slobodan protok robe preko granica. Takođe, pitamo se šta je tačno unapređenje za Srbiju, kada sve ekonomske provizije iz ovog dogovora već postoje u sporazumu CEFTA; čiji je Srbija član od 2007. godine, zajedno sa Albanijom i Makedonijom”, kazao je on.

Četvrta sporna tačka, koja je, kako je istakao, i najvažnija jeste uvođenje Prištine u ovu inicijativu, čemu se Pokret Oslobođenje protivi jer predstavlja grubo kršenje Ustava Srbije i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, kao i “još jedno Vučićevo uvođenje priznanja nezavisnosti Kosova na mala vrata”.

Prema Đorđevićevom mišljenju očigledno je da, zbog zastoja u evropskim integracijama, Vučić mora da pronađe novu prevaru kojom će da maže oči srpskoj javnosti, pa je to pronašao u “grandioznim industrijama Albanije i Severne Makedonije”.

(Beta)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here