Home TEMA DANA ŠOK OTKRIĆE: „VUČIĆ I DАČIĆ SU 2014. PОТPISАLI DОKUМЕNТ U KOM SE...

ŠOK OTKRIĆE: „VUČIĆ I DАČIĆ SU 2014. PОТPISАLI DОKUМЕNТ U KOM SE OBAVEZUJU DA ĆE PОТPISАТI S KОSОVОМ ОVАЈ SPОRАZUМ“

713
0
SHARE

Predsednik Srbije izjavio je da se u narednom periodu očekuje zajednički pritisak EU i SAD na Srbiju da prizna nezavisnost Kosova. Samardžić kaže da su Vučić i Dačić to uradili još 2014. godine.

„Oni su 2014. potpisali dokument u kojem u jednoj tački piše da će Srbija potpisati s Kosovom sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji.To je pravni dokument o međusobnom priznaju, a ova jezička usluga Vučiću je data zato što on nije mogao da funkcioniše ako bi tamo pisalo priznanje.

Oni su tu načisto sa sobom već sedam godina, to je rešeno u njihovim glavama. Cela stvar je bila da se nešto dobije, Srbiji je data koncesija ZSO, ali su oni nama predstavili to kao veliki dobitak… I znate kakva je sudbina toga, Kosovo je odbilo, njihov ustavni sud se oglasio i rekao da to nije u skladu sa ustavom Kosova“, naveo je Samardžić.

Pomenuo je i pitanje razgraničenja, koje se takođe pojavilo u jednom trenutku, ali je i ta ideja propala.

„Sad se dešava druga dinamika – Albanci postaju prepreka pregovora, uvode carine od 100 odsto, uvode svoju vojsku.

Dolazi do potpune blokade, Vučić je tu lojalan, ne mogu da ga optuže ni za šta, sada su Albanci problem“, rekao je sagovornik N1.

Opozicija i platforma za pregovore o izbornim uslovima

Profesor Samardžić je jedan od pregovarača čije se ime spominje u međustranačkom dijalogu vlasti i opozicije o izbornim uslovima. O tome kako teče ovaj proces, kaže:

„Događa se više nego što se vidi. Ja u tome učestvujem na neki ancin, ne mnogo intenzivno, ali pratim ipak stvari.

Naime, taj dogovor opozicije ide polako i jako je delikatan. Trebalo je da se raščisti ko učestvuje na strani opozicije, naročito posle izbora, kada su neke stranke opozicije odlučile da izađu na izbore…

Sada se stvari vraćaju u prvobitno korito, na jednoj strani su stranke koje su bojkotovale izbore. Ta bojkot opozicija je stekla veliki kredit kod građana zahvaljujući tom bojkotu, ljudi su videli da je priložena žrtva jednom principu, tri ili četiri stranke mogle su da pređu cenzus i uđu u parlament, ali su uložile ime i reč i ostali dosledni do kraja“, izjavio je profesor.

Kako je rekao, zahvaljujući njima imamo celu tu priču oko izbornih uslova.

„Vučić je video koliko je ta bojkot opozicija opasna i spustio je cenzus na tri odsto, učinio je praktično sve da privuče nekoga“, kaže Samardžić i dodaje da su se tako izdvojila dva bloka opozicionih stranaka.

Na pitanje da li će oni moći da sarađuju i dogovore oko platforme za pregovore s vlastima, Samardžić navodi da su te pojedinačne platforme bliske jedne drugima.

„I nisu predmet velikih sporova. Biće završene za šest ili sedam dana, onda će se razgovarati o formatu. Ako se platforma napravi, biće to veliki vetar u leđa, tako da se sve složi do kraja meseca“, kazao je Samardžić.

(N1)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here