Home TEMA DANA ŠOK OTKRIĆE: „VUČIĆ I DАČIĆ SU 2014. PОТPISАLI DОKUМЕNТ U KOM SE...

ŠOK OTKRIĆE: „VUČIĆ I DАČIĆ SU 2014. PОТPISАLI DОKUМЕNТ U KOM SE OBAVEZUJU DA ĆE PОТPISАТI S KОSОVОМ ОVАЈ SPОRАZUМ“

713
0
SHARE

I teško da će se odustati od toga, dodaje.

Vučić će teško odustati od toga, jer je je preokret 2012. bio bolan za tu stranku. Vučić je

odlučio sam za sebe, njega je vezivala ta njegova sloboda da može da uradi šta hoće, ako mu se hoće. I on je video da je Kosovo glavna tema, i postao je pristalica EU.

On nema ubeđenje ni u šta, ne veruje ni u Boga, ni u naciju, ni u EU… Sada je stvar i dalje u čvrstom zagrljaju, zbog niti i obećanja koja ga vezuju za Brisel. Neće naglo odustati od toga, ali će mu biti sve veći problem“, navodi Samardžić.

A na pitanje da li smo u realnom životu odustali od EU, kaže:

„Teško je to reći. Naime, ako bi oni kriterijumi za pristupanje bili oslobođeni naslage visoke politike, mi bismo tačno znali, na osnovu njihovih merila, da li ih mi ispunjavamo ili ne.

Ali, problem je što je EU još uvek u kritičnoj situciji, one finansijske su bile najveće, trajale su pet, šest godina… Kasnije i migracije i pandemija, takođe su pokazale slabost sistema. EU zbog tih razloga ne može više da se širi. Sada i da se Švajcarska kandiduje, EU je ne bi primila“, ocenjuje profesor FPN-a.

On kaže da prema Zapadnom Balkanu postoji taktika EU.

„Prema Srbiji posebno, kao da se sve odvija normalno… Tu je neka čvrsta veza, i niti će se EU raspasti, niti će odustati od čvrste ruke ka regionu. I tu se Vučić dobro snalazi“, kaže Samardžić.

Dodaje i da je EU uverena da drži Vučića „u svojim rukama“.

„Da vide da je Vučić u njihovim rukama, da neće ići na drugu ili treću stranu. To što Srbija ostvaruje dobre odnose s Kinom ili Rusijom, to je jedno popuštanje, jer EU ne može da daje toliko novca drugima, da pomaže na druge strane, tako da je prinudjena da ostavi Srbiji manevarski prostor i ka istoku“, rekao je Samardžić.

Samardžić, koji je smatran za evroskeptika, kaže da on govori o tome da Srbija ne može da postavlja uslove Briselu, ali da može da ga pita da li je to dobar put i da ponudi alternativu ako nije.

„Sve vreme dok sam bio vidjen kao evroskeptik, govorio sam da nije stav da Srbija traži drugačiji put. Ali, taj model o pridruživanju EU, on ne radi, u glavnoj stvari – uspostavljanju slobodne zone EU i Srbije, ne može da ostvari… On je pravljen pre 13 godina i ta dinamika se izgubila, ne daje rezultate koje bi trebalo da da za pristupanje“, tvrdi Samardžić.

Srbija, dodaje, treba diferencijalni pristup sa Briselom, da se podrži niz sporazuma koji su od koristi i jednoj i drugoj strani. To je, kaže, proglašeno za evroskepticizam.

Vučić je veran, sad su problem Albanci

Komentarišući pitanje Kosova i rezultate poslednjih izbora na Kosovu, Samardžić kaže da taktika lidera Samoopredeljenje Aljbina Kurtija ne odgovara ni Briselu ni Vašingtonu.

„Kurti je dao nekoliko smelih izjava, da je dijalog sa Beogradom na šestom ili sedmom mestu na njegovoj listi prioriteta, da li je to taktika ili neko neiskustvo političko, ne znam, ali to je nešto što ne odgovara ni Briselu ni Vašingtonu, koji su spremni da se to pitanje reši što pre, misle da stvari klize iz ruku. Taj spor će morati da reše s Kurtijem kako znaju i umeju“, kaže Samardžić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here