Home TEMA DANA ŠOK OTKRIĆE: „VUČIĆ I DАČIĆ SU 2014. PОТPISАLI DОKUМЕNТ U KOM SE...

ŠOK OTKRIĆE: „VUČIĆ I DАČIĆ SU 2014. PОТPISАLI DОKUМЕNТ U KOM SE OBAVEZUJU DA ĆE PОТPISАТI S KОSОVОМ ОVАЈ SPОRАZUМ“

775
0
SHARE

Komentarišući amandmane na izveštaj Vladimira Bilčika kojima se traži od vlasti u Srbiji da razjasni afere Jovanjica, Krušik i Telekom, profesor Fakulteta političkih nauka Slobodan Samardžić kaže za N1 da u Srbiji postoji “amalgam politike i kriminala” i da mu je žao “što se te stvari ne rešavaju u zemlji” već o njima mora da raspravlja Evropski parlament.

Dodaje i da je nezavisnost Kosova rešena 2014. godine. “Kada su Vučić i Dačić potpisali dokument u kojem u jednoj tački piše da će Srbija potpisati s Kosovom sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji.

Oni su tu načisto sa sobom već sedam godina”, kazao je Samardžić u Pressingu. Izrazio je i nadu da će opozicija uspeti da se usaglasi oko platforme za pregovore o izbornim uslovima sa vlastima.

Članovi Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET) izglasali su usaglašene, kompromisne amandmane na izveštaj o Srbiji izvestioca EP Vladimira Bilčika. Svih 38 amandmana usvojeno je u obliku u kome su usaglašeni, kao i osnovnih 50 amandmana onako kako su predloženi.

U njima poslanici traže od Srbije do kraja razreši afere Krušik, Jovanjica i Telekom Srbija, ali i da se „dođe do pravde u slučaju rušenja Savamale u Beogradu“, osuđuju i traže sankcije za javne napade i govor mržnje sa skupštinske govornice uperene kako prema predsedavajućoj Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EP Tanji Fajon ili drugim evroposlanicima, tako i prema političkim protivnicima, nezavisnim medijima i novinarima, smatrajući to „kršenjem demokratskih praksi i osnovnih demokratskih vrednosti“, pozivaju političke aktere na nastavak međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima.

Srbija je formalno na putu ka EU, kako je to izjavila premijerka Brnabić, ali profesor Samardžić kaže da je vlast veoma osetljiva na kritike.

„I tu svoju osetljivost su do sada iskazivali unutar zemlje. Kad god bi im neko nešto dobronamerno rekao, od opozicije, ili neko drugi, oni su reagovali na to. Sad ta vrsta kritike ide iz EU, i ti amandmani su vrlo eksplicitni, oni prozivaju vlast za odgovornost u aferama poput Jovanjice, Krušika i Telekoma.

Meni je žao što se ta stvar ne rešava u zemlji, gde vlada amalgam politike i kriminala, i iz tog kaveza koji su sami sebi napravili ne umeju da izađu“, ocenio je Samardžić.

Samardžić kaže da će amandmani ići na plenum EP-a sredinom marta i misli da će biti i usvojeni, jer je, kako mu se čini, Evropska narodna partija (EEP), čija je SNS članica, odustala od toga da „pokriva nepodopštine SNS-a“.

„Oni su imali običaj da pokrivaju nepodopštine SNS-a, ali su po svoj prilici od toga odustali, pošto su ovo vrlo evidentne činjenice“, kaže Samardžić.

Prema njegovim rečima, Vučić se 2012. godine „presaldumio“ i od antievropejca postao evrofanatik.

„Ali su njegovi rezultati jako loši, te su reakcije iz Evropskog parlamenta očekivane, mada i zakasnele“, naglasio je gost Pressinga.

I dolazimo u situaciju da za vlast u Srbiji, osim medija, opozicije, kritičara, u grupu neprijatelja počne da se svrstava i EU.

„Ja mislim da vlast u Srbiji neće ići toliko daleko sa verbalistikom u vezi sa ovim povodom. Vlast sa Briselom ima neku vrstu, objektivno gledano, to je jedna čarka, doduše dosta ozbiljna, ali ne treba imati sumnju da će čvrste veze Brisela i Beograda ostati dok se ne izruči priznanje nezavisnosti Kosova“, mišljenja je Samardžić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here