Home TEMA DANA ŠOK OTKRIĆE! „ALBANIJA POSTALA NESTALNA ČLANICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN PO INSTRUKCIJI VUČIĆA“

ŠOK OTKRIĆE! „ALBANIJA POSTALA NESTALNA ČLANICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN PO INSTRUKCIJI VUČIĆA“

553
0
SHARE

Predsednik Narodne stranke i bivši predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić izjavio je da je Albanija postala nestalna članica Saveta bezbednosti (SB) UN “samo zato što Srbija to nije želela da spreči”.

Jeremić je naglasio da je vlast u Beogradu, podrškom Tirani, poslala poruku svetu da joj u budućim diskusijama u okviru tog tela nije mnogo stalo do čvrstog stava o poštovanju suvereniteta i teritorijalne celovitosti Srbije.

„Da je vlasti u Beogradu to važno, onda svakako ne bi glasala da u tim diskusijama

učestvuje i Tirana, za koju se nepogrešivo zna kako će nastupati. Stalni predstavnik Srbije u UN je 11. juna 2021. godine za Albaniju glasao po instrukciji predsednika Aleksandra Vučića, koja mu je poslata preko ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića“, rekao je Jeremić za ruski portal RuSerbia.com.

“Pravo glasa u SB UN za stvari koje su od značaja trećim zemljama bitno je osnažilo diplomatski kapacitet Albanije u delovanju prema njima, recimo prilikom lobiranja za priznavanje samoproglašenog Kosova ili članstvo Prištine u UNESKO”, predočio je Jeremić.

On je rekao da je Srbija mogla da spreči članstvo Albanije u SB UN tako što bi se i sama kandidovala za to mesto za isti vremenski period, na šta je imala pravo, saopštila je Narodna stranka.

Jeremić je dodao da bi Srbija, s obzirom na aktuelni presek stanja u UN, imala ozbiljnu šansu da ili bude izabrana ili da, barem, stvori “pat-poziciju” iz koje bi se moglo izaći kompromisnim povlačenjem obe kandidature u korist neke treće zemlje iz Istočnoevropske grupe, koja bi se, na primer, obavezala da po pitanju Kosova i Metohije nastupa neutralno u periodu svog angažovanja u SB UN.

Ministarstvo spoljnih poslova u toj ličnoj spoljnoj politici predsednika ne igra ulogu koja mu pripada po važećim zakonima, već je isključivo služba za zapošljavanje nesposobnih kadrova SNS, zaključio je Jeremić.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

(Fonet)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here