Home TEMA DANA SITUACIJA IZMIČE KONTROLI: SARAJEVO NA MALA VRATA UVODI CENTRALIZACIJU- SRPSKA SPREMNA DA...

SITUACIJA IZMIČE KONTROLI: SARAJEVO NA MALA VRATA UVODI CENTRALIZACIJU- SRPSKA SPREMNA DA FORMIRA VOJSKU!

431
0
SHARE

Najava formiranja vojske Republike Srpske jasna je poruka Sarajevu i međunarodnoj zajednici – ili će poštovati Dejton i Republiku Srpsku kao državu sa svim pravima ili će Republika Srpska da uzme sve svoje ingerencije nazad, kažu sagovornici Sputnjika komentarišući najavu Milorada Dodika da će Srpska srušiti Zakon o vojsci i formirati svoju armiju.

Posle niza odluka kojima bošnjačka politička elita pokušava da oduzme nadležnosti Republici Srpskoj po pitanju imovine, pre nekoliko dana, Ustavni sud BiH utvrdio je da pojedine odredbe Zakona o šumama Republike Srpske nisu u skladu sa Ustavom BiH, one u kojima se navodi da su šume na području tog entiteta vlasništvo Srpske.

Na osnovu ranije prakse iz nekoliko odluka, Sud je zaključio da Republika Srpska kao entitet u okviru BiH nema ustavnu nadležnost za rešavanje pitanja državne imovine, sve dok se to ne reši odgovarajućim zakonom na nivou federacije.

Srpska uvodi u igru i formiranje vojske

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Iz Republike Srpske stigao je odgovor, član predsedništva BiH Milorad Dodik najavio je povlačenje saglasnosti iz sporazuma o vojsci, kao i o Visokom sudskom i tužilačkom savetu.

„Predložićemo i o tome ćemo odlučivati narednih dana da se kroz rušenje Zakona o vojsci

u roku od nekoliko meseci formira Vojska Republike Srpske, izjavio je Dodik i dodao da sve što je štetno po interese Republike Srpske treba odbaciti.

Analitičar Dragomir Anđelković za Sputnjik kaže da Republika Srpska po izvornom Dejtonu ima pravo na vojsku, kao i na mnoge druge institucije. On objašnjava da je Srpska naknadno prenela deo ovlašćenja na centralne organe, ali da isto tako može da ih opozove.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

„Mislim da nije cilj Republike Srpske da formira svoju vojsku, ako je RS poštovana od strane centralnih organ i ako ti organi shvataju da je Republika Srpska pola federacije. Poruka je da ne može niko da hegemonizuje Bosnu i Hercegovinu i da nameće svoje“, kaže Anđelković.

Pokušaj da se centralizuje BiH

On dodaje da su odluke Ustavnog suda BiH vezane za imovinu zapravo jedna vrsta pokušaja da se na mala vrata nametne centralizacija Bosne i Hercegovine.

„Normalno je da Republika Srpska deluje kontra tome, normalno je da želi da jasno stavi do znanja da u tom slučaju ni jedan prethodni aranžman ne važi“, kaže Anđelković i dodaje da Republika Srpska ima pravo da uzme sve svoje ingerencije nazad.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Po Dejtonu ne postoji ni vojska BiH

Profesor međunarodnog prava na Univerzitetu u Banjaluci Miloš Šolaja objašnjava da po Dejtonskom sporazumu generalno ne postoji vojska BiH, da je ona nastala kasnije u

okvirima reforme odbrane, tokom formiranja jedinstvenog sistema odbrane.

„Sporazum o formiranju jedinstvene vojske BiH potpisan je uz saglasnost entiteta, ali nije isključena mogućnost da se on raskine. Sad je pitanje pravnih mehanizama da li je to izvodljivo, ali ako je to sasvim sigurno protiv interesa onoga što želi da ostvari i međunarodna zajednica i drugi entitet, posebno bošnjačka strana, rešenje je moguće naći. Činjenica je da ova odluka izražava političku volju, da neko ne želi više da participira u toj zajedničkoj vojsci Bosne i Hercegovine, to je Dodik zapravo rekao“, objašnjava Šolaja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here