Home TEMA DANA ŠEF AMERIČKOG STRATCOM-a IZDAO NUKLEARNO UPOZORENJE AMERIČKOM SENATU! (VIDEO)

ŠEF AMERIČKOG STRATCOM-a IZDAO NUKLEARNO UPOZORENJE AMERIČKOM SENATU! (VIDEO)

497
0
SHARE

Najviši zvaničnik kaže zakonodavcima da Vašington ima „jaz odvraćanja i uveravanja“ u odnosu na rivale.

Šef američkih nuklearnih snaga oglasio je alarm u Kongresu, sugerišući da sposobnost Vašingtona, da odvrati napade rivala, možda nedostaje usred pretnji iz Rusije i brzog gomilanja kineskog strateškog naoružanja.

„Trenutno se suočavamo sa dinamikom odvraćanja od krize, koju smo videli samo nekoliko puta u istoriji naše nacije“, rekao je u sredu šef američke strateške komande (STRATCOM) admiral Čarls Ričard na saslušanju u Senatu.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

On je ponovio zabrinutost zbog „dinamike odvraćanja od tri strane“, na šta je upozorio zakonodavce u martu, navodeći krizu u Ukrajini.

„Nacija i naši saveznici se više od 30 godina nisu suočili sa krizom poput ruske invazije Ukrajine“, rekao je Ričard.

„Predsednik Vladimir Putin je istovremeno izvršio invaziju na suverenu naciju koristeći tanko prikrivene nuklearne pretnje, da odvrati intervenciju SAD i NATO-a.

U međuvremenu, kineski lideri „pozorno prate rat u Ukrajini i verovatno će koristiti nuklearnu prinudu u svoju korist u budućnosti“, rekao je admiral.

„Njihova namera je da ostvare vojnu sposobnost za ponovno ujedinjenje Tajvana do 2027, ako ne i ranije.

Ričard je više puta upozoravao na kinesko nuklearno nagomilavanje i pozivao administraciju američkog predsednika Džoa Bajdena da preispita finansiranje razvoja predložene krstareće rakete niskog prinosa, sposobne za nuklearni napad, koja bi mogla da se lansira iz podmornica.

On je ponovio taj zahtev u sredu, rekavši da ukrajinska kriza doprinosi hitnosti jačanja nuklearnog odvraćanja.

Senatski odbor za oružane snage, saslušanje Podkomiteta za strateške snage pod nazivom, „Saslušanje za ispitivanje Saveta za nuklearno oružje“:

„Rat u Ukrajini i kineska nuklearna putanja – njihov strateški proboj – pokazuje da imamo jaz odvraćanja i uveravanja protiv pretnje ograničenog nuklearnog angažovanja“, rekao je Ričard.

On je dodao, da su nuklearne snage „temelj“ kapaciteta SAD, da odvrate napade.

Bajden je predložio povećanje američke potrošnje za odbranu od 30 milijardi dolara, na 813 milijardi dolara, uprkos činjenici da Vašington već troši ostatak od 10 najvećih svetskih vojnih budžeta zajedno.

Predlog uključuje povećanje sredstava za Evropsku inicijativu za odvraćanje od 92 odsto, na 6,9 milijardi dolara.

Komandant STRATCOM-a je rekao da bi manjkovi budžeta ili dalja kašnjenja u razvoju imali „operativne posledice“.

Dodao je: „Kašnjenja programa naoružanja dovela su nas do tačke, u kojoj je moguće u potpunosti ublažiti operativni rizik.

U nekim slučajevima, ostaje nam samo da procenimo štetu na našem odvraćanju.”

Pogledajte video:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here