Home TEMA DANA SAD POTRESA TEŠKA KRIZA- AMERIČKO MINISTARSTVO FINANSIJA: BROD TONE!

SAD POTRESA TEŠKA KRIZA- AMERIČKO MINISTARSTVO FINANSIJA: BROD TONE!

629
0
SHARE

Do kraja godine će Sjedinjene Države dati najveći doprinos smanjenju globalnih isporuka nafte, navedeno je u izveštaju.

Prema podacima kompanije Haynes & Boone, od januara stečajni postupak je pokrenulo 36 naftnih i gasnih kompanija sa ukupnim dugom od oko 25,2 milijarde dolara. Među njima je jedan od najvećih proizvođača nafte iz škriljaca Whiting Petroleum, kao i California Resources i pionir u industriji nafte iz škriljaca Chesapeake Energy.

„Chesapeake Energy je na svom vrhuncu proizvodila više američkog gasa nego bilo ko drugi, osim Exxon, a njena tržišna vrednost je dostigla 38 milijardi dolara.

Chesapeake je stvorila svojevrsni model proizvodnje nafte iz škriljaca, koji se sada raspada“, ističe agencija „Blumberg“.

U junu, još jedan veliki proizvođač nafte iz škriljaca Extraction Oil & Gas, koji nije na vreme isplatio kamatne stope za dug, obratio se sudu kako bi započeo stečajni postupak.

„Nakon analiziranja svih mogućih opcija, došli smo do zaključka da je dobrovoljni bankrot u skladu sa članom 11 uz podršku naših ključnih poverilaca, najbolji izlaz iz situacije“, izjavio je izvršni direktor kompanije Met Ovens.

„Fajnenšl tajms“ ističe da se položaj kompanije Extraction značajno pogoršao kada je njen novčani tok opao i kada su banke smanjile kreditne linije. U maju su investitori upozoreni na mogući prekid aktivnosti.

Prema prognozama analitičara kompanije Rystad Energy, ove godine oko 140 američkih naftnih i gasnih kompanija će podneti zahtev za bankrot.

Proizvodnja nafte iz škriljaca u SAD može pasti ispod pet miliona barela dnevno. Nemoguće je vratiti se na prethodne količine proizvodnje usled pada potražnje koji je izazvala pandemija.

(Sputnjik)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here