Home TEMA DANA RUSKI NOVINAR OTKRIO ŠOKANTNE PODATKE: ZAPAD JE NA PUTU DA VUČIĆA PUSTI...

RUSKI NOVINAR OTKRIO ŠOKANTNE PODATKE: ZAPAD JE NA PUTU DA VUČIĆA PUSTI NIZ VODU!

592
0
SHARE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izlaz iz unutrašnjih problema svog režima traži u izazivanju tenzija u regionu, ocenio je Genadij Sisojev, novinar i dopisnik ruskog “Komersanta” sa Balkana.

On je, u emisiji “Teleskopija” RTCG, ocenio da se SAD, pod administracijom predsednika DŽozefa Bajdena, vraćaju na Zapadni Balkan. Novi odnosi SAD-a i Rusije, kaže, imaće i odjeka na region.

“SAD su stavile do znanja da se vraćaju na Balkan i da će uticati na događaje u ovom regionu”, ocenio je Sisojev.

Navodi i da informacije o povezanosti Vučića, njegove porodice i ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka, mogu uticati na dešavanja u toj državi, ali i regionu.

“To zavisi od toga koliko dugo će da potraje taj skandal sa Belivukom i da li će biti novih otkrića. Ako bude potrajalo do izbora koji su planirani na proleće, to će uticati i politički vrh Srbije je toga svestan”, poručio je Sisojev, dodajući da je to novi argument tezama o mogućnosti sukoba u BiH.

“Kad vlast oseti opasnost, najlakši izlaz je da izazove krizu kod sebe na granici, predstavi se kao zaštitnik braće”, rekao je Sisojev.

On naglašava da politički vrh Srbije, u svakodnevnim nastupima, ukazuje na kriminalna dela Belivukovog klana, ali ne odgovara na pitanja o prirodi njihovih odnosa.

“Taktika vlasti u Srbiji je da li veruješ meni, ili svojim očima. Žele da zataškaju očigledne činjenice i u prvi plan stave zločine Belivukove grupe i kako su ih oni uhapsili”, ocenio je Sisojev.

Govoreći o ministru odbrane Nebojši Stefanoviću, kao mogućoj alternativi Aleksandru Vučiću, Sisojev kaže da je Vučić svestan da Stefanović ima dobre veze u SAD-u.

“Najrealniju alternativu može da čini, ne opozicija, već neko unutar sistema”, rekao je Sisojev i dodao da zbog toga tabloidi pod kontrolom Vučića, toliko napadaju Stefanovića.

Sisojev je ocenio da je Zapad na putu da predsednika Srbije pusti niz vodu.

“I to je, ako nije crveni, već žuti karton za Vučića od strane međunarodne zajednice”, rekao je Sisojev i podsetio da je SNS na vlast 2012. došla uz pomoć Zapada, pre svega Nemačke.

Inicijativa Otvoreni Balkan, koju čine Srbija, Severna Makedonija i Albanija je različit proces od ideje “srpskog sveta”, ali su oba u korist Beograda, navodi Sisojev.

“Srpski svet je neka vrsta odgovora na očigledne probleme u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Tu nema napretka i ideja “srpski svet” je direktno povezana s tim da Beograd nije spreman na kompromis”, rekao je Sisojev.

Iako je Dejtonski sporazum okončao rat u Bosni i Hercegovini, ona je i dalje, ocenjuje, nefunkcionalna država.

Ključni cilj međunarodne zajednice je, kako kaže, da poveća funkcionalnost BiH, kako bi napredovala na putu evropskih integracija i zato je podržan takozvani Inckov zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

“Pomoću tog zakona će se ići na eliminisanje radikalnijih političara, prednost će imati oni koji zauzimaju umereniji stav i to je poruka Zapada srpskim političarima u BiH”, rekao je Sisojev.

I Rusiji odgovara trenutna situacija u BiH, odnosno status kvo, ocenio je on.

“NJoj odgovara taj status koji ima BiH iz jednog razloga. Kako stvari sada stoje, BiH realno nikad neće ići progresivnije prema NATO-u”, uveren je Sisojev i dodaje da veća radikalizacija u BiH, ipak, ne odgovara Rusiji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here