Home TEMA DANA RUSKI ANALITIČAR ŠOKIRAO SVET: OVAKO VELIKE KRIZE SE UVEK ZAVRŠE SVETKIM RATOM!

RUSKI ANALITIČAR ŠOKIRAO SVET: OVAKO VELIKE KRIZE SE UVEK ZAVRŠE SVETKIM RATOM!

594
0
SHARE

Politički analitičar Anatolij Vaserman prokomentarisao je rastuću spremnost SAD za beskompromisnim aktivnostima na međunarodnoj areni.

Spremnost američkog rukovodstva da preti upotrebom vojne sile ne samo protiv Rusije, već i protiv Kine, širi strah među stručnjacima da bi trenutna globalna kriza na kraju mogla da eskalira u svetski rat.

Politički analitičar Anatolij Vaserman podsetio je da “svetsku krizu prati svetski rat”. Istovremeno, napomenuo je da je takav razvoj događaja veoma verovatan, kao što je to bio slučaj ranije u svetskoj istoriji, „zbog redistribucije svetskog kapitala u korist onih koji su zapalili planetu 1914. i 1939. godine“.

U tom kontekstu, analitičar je istakao da su vojne operacije već poznata slika na Bliskom Istoku i Africi, u Južnoj Americi se događa opasna situacija, i trenutno se može uočiti eskalacija situacije u Aziji.

Istovremeno, ekspert je skrenuo pažnju na reči američkog ministra spoljnih poslova Majka Pompea da „svet neće dozvoliti Kini da iskoristi Južnokinesko more kao svoju imperiju“.

Kao potvrdu ozbiljnosti svojih reči istakao je da “dve američke napadačke grupe nosača aviona idu tamo – toliko daleko da učestvuju u vežbama”. Istovremeno, primećuje spremnost Vašingtona za beskompromisno suprotstavljanje Rusiji.

“Pompeo je u zakon o suzbijanju neprijatelja Sjedinjenih Američkih Država sankcijama uključio drugu fazu gasovoda Severni tok i Turski tok”, rekao je Vaserman, objašnjavajući značenje takvog manevara od strane Vašingtona na sledeći način: “On je izjavio da je kompanijama koje učestvuju u ruskim projektima dat jasan znak da SGA to neće tolerisati: Napustite projekte odmah ili će doći do ozbiljnih posledica.“

Kao rezultat toga, analitičar je došao do zaključka da američke aktivnosti u Poljskoj Moskva već doživljava iz perspektive ozbiljne pretnje stabilnosti regiona: „Rusija je ove nedelje otvoreno nazvala vojne planove SGA u Poljskoj direktnom pretnjom i najavila da će rasporediti rakete na granici sa EU da bi imala vremena da uništi sve što počne da puca na nas. Kina je takođe najavila spremnost da se suprotstavi.”

Analitičar je ukazao na sklonost američkog rukovodstva da eskalira međunarodne tenzije u svetu, u svetlu nedavnih događaja između Rusije i Sjedinjenih Država, koje nameravaju da rasporede veliki kontingent svojih trupa blizu ruskih granica.

(Webtribune.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here