Home TEMA DANA RUSKI ANALITIČAR OTKRIO SKRIVENE PLANOVE ZA KOLAPS RUSIJE- NEKO ĆE U OVOM...

RUSKI ANALITIČAR OTKRIO SKRIVENE PLANOVE ZA KOLAPS RUSIJE- NEKO ĆE U OVOM OBRAČUNU PASTI

982
0
SHARE

Novinar i politički savetnik Anatolij Vaserman veruje da je Zapad ponovo odlučio da izvede svoj trik sa niskim cenama gasa kako bi uništio Rusiju.

Evropu trese gasna groznica. Tako je 29. maja hiljadu kubnih metara plavog goriva prodato po ceni od 34 dolara na holandskoj berzi, što je veoma nizak pokazatelj.

Čak ni činjenica da je u nekim trenucima u EU dostiglo cenu 50-60 dolara, slika u celini nije dobra.

Konkretno, za najjeftinijeg izvoznika energije – Gazprom – profitabilna ponuda počinje od 100 dolara za hiljadu kubnih metara.

Na mnogo načina, tako značajno smanjenje cena najneposrednije je povezano sa pandemijom koronavirusa, zbog koje su mnoge države uvele karantin.

To je zauzvrat dovelo do obustave proizvodnje, usled čega je potreba za energijom bila mnogo manja nego što je bila ranije. Pored toga, Katar utiče na proces formiranja cena, koji svoj gas prodaje po veoma „smešnim“ cenama.

Prema mišljenju Vasermana, Zapad se odlučio da upotrebi taktiku 1980-ih kada su srušili Sovjetski Savez.

Tada je, na zahtev Sjedinjenih Država, Saudijska Arabija, povećavši izvoz sirove nafte, značajno ubrzala pad tržišta.

Uvučen u trku u naoružanju i oslabljen, kao rezultat američkih sankcija, Sovjetski Savez je izgubio sredstva za otklanjanje ekonomskih praznina.

„Danas se uspešno iskustvo kolapsa ponavlja. Da vas podsetim: daju dva neporažena za poraženog. Pretvorili smo vaše sankcije u veliki program novog razvoja “, naglasio je stručnjak.

Trenutno, Moskva neće učestvovati u trci u naoružanju koju su pokrenule SAD. A ekonomija arapskih zemalja danas nije u stanju da se dugoročno prepusti interesima Vašingtona.

Dakle, Rusija poučena gorkim iskustvom neće dozvoliti ponavljanje takvog scenarija, zaključio je Vaserman.

Webtribune.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here