Home TEMA DANA RUSKI AMBASADOR TRAŽIO PROMENU REZOLUCIJE „1244“: EVO ŠTA ĆE SE DESITI SA...

RUSKI AMBASADOR TRAŽIO PROMENU REZOLUCIJE „1244“: EVO ŠTA ĆE SE DESITI SA KOSOVOM, I ŠTA ĆE RUSIJA PRIHVATITI..

1020
0
SHARE

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas da su se u javnosti pojavile nedoumice i proizvoljna tumačenja stava Rusije o rešavanju kosovskog problema.

On je na svom profilu na Tviteru rekao da se postavlja pitanje, koji je cilj pokušaja da se izopači sadržaj pristupa Rusije.

– Ostaje otvoreno pitanje, kakav je cilj pokušaja da se iskrivi i izopači sadržaj pristupa Rusije, da se taj sadržaj prikaže potpuno obrnuto – objavio je Harčenko na Tviteru.

Podsetimo, Bocan-Harčenko je nedavno u intervjuu za „Politiku“ rekao da rešenje pitanja Kosova i Metohije treba da bude utvrđeno u Savetu bezbednosti UN donošenjem nove rezolucije koja bi zamenila važeću Rezoluciju 1244.

On je u današnjoj objavi na Tviteru istakao da je stav Rusije o rešavanju kosovskog pitanja kristalno jasan i dobro poznat i da jedini osnov za rešavanje treba da i dalje bude rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, u kojoj su utvrđeni temeljni principi mirovnog rešavanja kosovske krize.

Rusija se, prema njegovim rečima, zalaže za postizanje održivog i uzajamno prihvatljivog kompromisnog rešenja između Beograda i Prištine na osnovu međunarodnog prava, važeće rezolucije 1244 SB UN.

– Rusija će se složiti samo sa onim rešenjem koje će biti prihvatljivo za Srbiju – precizirao je Bocan-Harčenko.

Komentarišući eventualno neposredno učešće Rusije u pregovorima o kosovskom pitanju, ruski ambasador je rekao da je za tako nešto neophodan odgovarajući poziv Beograda.

– Da naglasim ponovo da takvi pregovori treba da se vode u međunarodnopravnom okviru, u ovom slučaju se radi o rezoluciji 1244 SB UN – ponovio je on.

Bocan-Harčenko je rekao i da Rusija polazi od toga da je situacija u pokrajini Kosovo neotuđiva tačka dnevnog reda Saveta bezbednosti UN i da pažnja Saveta bezbednosti UN prema kosovskoj tematici ne sme da se smanjuje.

On je na kraju istakao da definitivno rešenje kosovskog problema treba da odgovara međunarodnom pravu.

– Budući da se radi o obezbeđenju međunarodnog mira i bezbednosti, takvo rešenje treba da bude odobreno od strane Saveta bezbednosti UN – zaključio je ambasador.

(rs.sputniknews.com/Informer.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here