Home TEMA DANA RUSIJA POSTAVILA ULTIMATUM ERDOGANU- SPREMA SE UDAR NA TURSKU!

RUSIJA POSTAVILA ULTIMATUM ERDOGANU- SPREMA SE UDAR NA TURSKU!

1071
0
SHARE

Na osnovu odbijanja militanata da primene dogovor o obustavi vatre postignut između Rusije i Turske, kao i odbijanja Turske da izvrši kontrolu nad povlačenjem terorističkih snaga, Rusija je postavila ultimatum i jednima i drugima – da se obezbedi sprovođenje svih postojećih sporazuma pre kraja meseca.

U suprotnom, ruska strana će takve akcije smatrati kršenjem, a očigledno da će to podrazumevati dalje oslobađanje Idliba i Alepa od terorista.

Ruske oružane snage su dale militantima u Idlibu priliku da do kraja marta napuste sve oblasti oko autoputa M-4 (autoput Alepo-Latakia).

Prema izveštajima, sve militantne grupe, uključujući snage koje podržava Turska, moraju da napuste magistralni put M-4 i njegovu okolinu.

Ako militantne snage ne napuste područje magistrale M-4, sirijska arapska vojska, zajedno sa ruskom vojskom, nastaviće ofanzivu u provinciji Idlib.

S obzirom na nedavnu nadogradnju snaga sirijske vojske u južnom Idlibu, čini se da će se oni fokusirati na dva strateška grada Jisr al-Sugur i Arih, koji se nalaze duž autoputa M-4.

Džihadistički pobunjenici iz koalicije Incite the Believers već su odbili moskovski sporazum kojim se traži momentalno povlačenje svih militanata, tako da po svemu sudeći, militanti se neće povući s autoputa M-4 do kraja marta.

Bitno je da je Turska, u pozadini ruskog ultimatuma, počela da povlači svoje teško ofanzivno naoružanje iz provincije Idlib, naročito se to odnosi na tenkove, artiljeriju, raketne sisteme.

Turske snage su, da podsetimo, nedavno bile napadnute u selu Makambel, u sirijskoj provinciji Idlib, od strane neidentifikovanih snaga, a prema saznjanjima turski vojnici su stradali.

Pre dva dana sirijske oružane opozicione formacije, koje su odbile da poštuju primirje u provinciji Idlib, postavile su dodatne snage na liniju fronta.

Analitičari smatraju da se islamisti pripremaju za kontraofanzivu. Štaviše, među njima se sve više čuju pretnje upućene ruskoj vojnoj policiji koja patrolira magistralom M-4, u blizini položaja džihadističkih grupa.

Takođe, kontraadmiral Oleg Žuravlev, šef ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji, izvestio je da su militanti u zoni deeskalacije Idliba kršili režim primirja uveden 6. marta 19 puta dnevno.

Webtribune.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here