Home TEMA DANA RUSIJA POSLALA BRITANIJI POSLEDNJE UPOZORENJE: AKO TO PONOVITE SLEDE TEŠKE POSLEDICE

RUSIJA POSLALA BRITANIJI POSLEDNJE UPOZORENJE: AKO TO PONOVITE SLEDE TEŠKE POSLEDICE

588
0
SHARE

Rusija je preko svog ambasadora u Londonu upozorila Britaniju i rekla da bi posledice po Britance bile veće ako bi njihov brod ponovo prekršio ruske teritorijalne vode, izveštavaju ruski mediji.

“Ako britanski brod ponovo napadne teritorijalne vode Rusije, britanske vlasti će se naći u mnogo težoj situaciji nego u prvom incidentu”, rekao je ruski ambasador u Londonu Andrei Kelin.

Podsetio je da je razarač Defender „ušao u ruske vode bez najave, što mora biti najmanje sat vremena unapred“. Britanski brod „nije bio u skladu sa ruskim zakonima i propisima, kojih je bio dužan da se pridržava prema Pomorskoj konvenciji“.

Kelin je naglasio da ovo nije miran „prolaz, kako tvrdi britanska vlada“. London je želeo da održi “lekciju da su to ukrajinske vode, što je potpuno neistinito”, preneo je TASS, pozivajući se na BBC.

“Nismo rekli šta je moglo da se dogodi, ali sledeći put će biti u mnogo težem položaju, jer ovo neće biti prvi put da britanski brod to čini”, rekao je ambasador.

Kelin je takođe rekao da je Rusija britanskom ministarstvu spoljnih poslova poslala 54 beleške o slučaju trovanja Sergeja i Julije Skripal u Solzberiju, u nadi da će “dobiti bar neke informacije”. “Ali mi i dalje ništa ne znamo”, citirala ga je RIA Novosti.

Crnomorska flota je 23. juna, zajedno sa graničnom službom FSB Rusije, zaustavila

kršenje ruske državne granice od strane britanskog razarača, uz upozorenje ibombardovanje okoline broda.

Ministarstvo odbrane optužilo je komandu razarača za opasne radnje i grubo kršenje Konvencije UN o pravu mora i zatražilo istragu o postupcima posade broda.

HMS Defender bio je umešan u još jedan skandal

Britanski BBC je 27. juna izvestio da je prolaznik pronašao tajne dokumente britanskog Ministarstva odbrane na autobuskoj stanici u engleskom okrugu Kent, posebno-o kretanju razarača “Defender” u Crnom moru .

Zaposleni koji je izgubio tajne dokumente, kasnije pronađene na autobuskoj stanici u

engleskom okrugu Kent, je Angus Lapsley. U vreme incidenta on je koristio pravo na mesto britanskog ambasadora u NATO -u.

Napominje se da je nakon incidenta Lapsley privremeno prebačen iz Ministarstva odbrane u Ministarstvo inostranih poslova. Nije donesena konačna odluka o kazni Lapsleya, što je razočaralo neke službenike bezbednosti i predstavnike vlade.

Prema nekim stručnjacima, najverovatnija kazna sa kojom će se državni službenik suočiti biće dalja obustava njegovog pristupa poverljivim materijalima, koja će verovatno trajati mesecima.

“Dotična osoba je uklonjena sa tajnog rada i njen pristup tajnim podacima je već suspendovan do konačne odluke” , rečeno je novinarima iz ministarstva inostranih poslova.

Webtribune.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here