Home TEMA DANA REUTERS: KINESKI EKSPERTI UPOZORILI PEKING DA SE MORA PRIPREMITI ZA „VRUĆI RAT“...

REUTERS: KINESKI EKSPERTI UPOZORILI PEKING DA SE MORA PRIPREMITI ZA „VRUĆI RAT“ SA AMERIKOM

823
0
SHARE

Britanska novinska agencija Reuters objavila je da je glavni istraživački centar kineskog sistema nacionalne bezbednosti sačinio analizu koja upozorava zvanični Peking da se mora spremiti za pravi „vrući“ rat sa Sjedinjenim Državama.

Pozvala se na „vlastite izvore“ u kineskom državnom vrhu koji su navodno potvrdili da su videli taj dokument, ali su odbili da otkriju čak i njegove fragmente.

Iz razloga lične bezbednosti.

Ali, koliko je ratni sudar dveju nuklearnih sila uopšte moguć?

Pristalice antikineske linije u Vašingtonu možda smatraju da je pandemija dobra prilika i da se Kina optuži za njeno izbijanje i da se vojnom silom i ekonomski i strateški zaustavi i vrati decenije unazad.

Ako su „izvori“ agencije Reuters zaista videli pomenuti dokument, to jest  – ako on zaista postoji, na njega se ne može gledati kao na plod kineske paranoje.

Već – možda pesimističkog, ali realističnog – gledanja iz Pekinga na američku političku i vojnu elitu.

U kineskom vrhu imaju razloga za pretpostavke da „jastrebovi“ u Vašingtonu mogu smatrati da je nuklearni sukob sa Kinom prihvatljiva cena za eliminaciju glavne pretnje američkoj hegemoniji.

Peking ne može da ne „knjiži“ realni porast antikineskih osećanja u Sjedinjenim Državama i da ih ne smatra bitnim faktorom koji može isprovocirati i „vrući“ rat.

Izvori Reuters tvrde da je kinesko Ministarstvo državne bezbednosti obavestilo Si Đinpinga da je globalno antikinesko raspoloženje na najvišem nivou nakon „događaja na Tjananmenu „ (1989-te).

Navodno je i upozorilo: da Peking mora biti spreman i za oružanu konfrontaciju sa SAD.

I ako se sve ne završi pravim ratom, SAD i Kina će iz sadašnje konfrontacije izaći oslabljene. I kod kuće i u inostranstvu.

Istovremeno će se povećavati i međunarodna anarhija.

Malo je verovatno da će američka hegemonija preživeti sukob sa Kinom. Makar on i ne bio pravi rat. Čak ni ograničeni.

(Fakti)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here