Home TEMA DANA Rat čipovima trese svet- Konačni raskid Kine sa Zapadom

Rat čipovima trese svet- Konačni raskid Kine sa Zapadom

438
0
SHARE

Kina odgovara na američke zabrane povećanom podrškom svojim kompanijama. Peking radi na paketu podrške vrednom više od bilion juana (143 milijarde dolara) za svoju industriju poluprovodnika, rekla su Rojtersu tri izvora.

Paket je korak ka osamostaljivanju proizvođača čipova i reakcija na američku zabranu izvoza proizvoda koji se koriste u industriji, čiji je cilj usporavanje tehnološkog napretka Kine.

Kina planira da uvede ono što će biti jedan od njihovih najvećih paketa fiskalnih podsticaja u proteklih pet godina, uglavnom kroz subvencije i poreske kredite za jačanje proizvodnje poluprovodnika i istraživačkih aktivnosti kod kuće, rekli su izvori.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

To signalizira, kao što su analitičari očekivali, direktniji pristup Kine u oblikovanju budućnosti industrije, koja je postala geopolitički „vruć krompir“ zbog rastuće potražnje za čipovima i koju Peking smatra kamenom temeljcem svoje tehnološke moći.

Plan bi mogao da bude sproveden već u prvom kvartalu sledeće godine, rekla su Rojtersu dva izvora koji su želeli da ostanu anonimni.

Većina finansijske pomoći koristiće se za subvencionisanje kineskih firmi da kupuju domaću poluprovodničku opremu, uglavnom fabrika za proizvodnju poluprovodnika, rekli su oni. Takve kompanije bi imale pravo na subvenciju od 20 odsto na troškove nabavke, rekli su izvori.

Plan fiskalne podrške predstavljen je nakon što je Ministarstvo trgovine SAD u oktobru usvojilo sveobuhvatan skup propisa, koji bi, između ostalog, mogli da zabrane istraživačkim laboratorijama i komercijalnim centrima podataka pristup naprednim AI čipovima.

Sjedinjene Države takođe lobiraju kod nekih svojih partnera, uključujući Japan i Holandiju, da pooštre izvoz u Kinu opreme koja se koristi za proizvodnju poluprovodnika.

Američki predsednik Džozef Bajden je u avgustu potpisao važan zakon o obezbeđivanju bespovratnih sredstava od 52,7 milijardi dolara za proizvodnju i istraživanje poluprovodnika u SAD, kao i poreski kredit za fabrike čipova za koje se procenjuje da vrede 24 milijarde dolara.

Sa paketom podsticaja, Peking ima za cilj da pojača podršku kineskim kompanijama za proizvodnju čipova za izgradnju, proširenje ili modernizaciju domaćih objekata za proizvodnju, montažu, pakovanje i istraživanje i razvoj, rekli su izvori.

Najnoviji plan Pekinga takođe uključuje preferencijalne poreske politike za industriju poluprovodnika u zemlji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here