Home TEMA DANA PRETI SUDBINA OLIVERA IVANOVIĆA I ĐINĐIĆA: PRIPREMA SE TEREN ZA SMAKNUĆE VLADIKE...

PRETI SUDBINA OLIVERA IVANOVIĆA I ĐINĐIĆA: PRIPREMA SE TEREN ZA SMAKNUĆE VLADIKE GRIGORIJA?!

613
0
SHARE

O izboru novog patrijarha kaže da to treba da bude neko ko će znati da se usprotivi ako bude potrebno, radi zaštite višeg dobra.

U vreme kada njegovo ime puni novinske stupce, kada ga tabloidi čereče po naslovnicama, u vreme kada mu se preti, kada se naziva izdajnikom i pučistom, ali i kada ga po anketama proglašavaju novim patrijarhom ili čak i predsednikom – vladiku diseldorfskog i cele Nemačke Grigorija (Durića) novinari Dojče velea sreli su u Crkvi Svetog Save u Diseldorfu.

S obzirom na pretnje koje dobija poslednjih nedelja, a koje pojedini upoređuju s pretnjama kosovskom političaru Oliveru Ivanoviću, nakon kojih je i ubijen – s leđa – nameće se pitanje da li se plaši za svoj život, piše DV.

“Uopšte se ne plašim. Ali isto tako ne sumnjam da ima osnova za strah. Bilo kako bilo, uvek ću nastojati da govorim otvoreno i bez bojazni o stvarima za koje smatram da zaslužuju kritiku.

A na konstataciju da ga napadaju na isti način kao Olivera Jovanovića, kaže: “Napadaju nas na isti način zato što pogrešno veruju da ću i ja biti političar, političar drugačijeg kova, i da ću raditi to što je radio Oliver ili pokojni premijer Zoran Đinđić, ili što je radio neko treći, četvrti, kao recimo pokojni Ivan Stambolić.“

“Uvek ću govoriti ono što mislim”

Na konkretno pitanje da li će da ode u politiku, odgovara: „Političar zasigurno nikada neću biti“, ali dodaje da će uvek govoriti ono što misli, iako ne smatra da je to što govori idealno i nepogrešivo ili da nije podložno kritici.

“Kao crkveni lider i kao čovjek imam obavezu, ali i potrebu, da govorim istinu. A istina, kao što dobro znamo, neretko može da boli. I ne samo da može da boli onoga kome je upućena, već može da boli i onoga ko je izgovara.

Ali to što nas istina može zaboleti nipošto ne znači da treba da je prećutkujemo.

Odgovornost prema zastupanju istine i razobličavanju laži tim je veća ukoliko vam je poverena neka odgovorna pozicija u društvu.

Ako bih se kao episkop Srpske pravoslavne crkve bojao da slobodno izreknem ono što mislim, kako bi tek onda povereni mi narod mogao smoći hrabrosti da podigne svoj glas potiv neistina? Zato je važno da kao pastir govorim slobodno, a da potom takve reč i stav oslobađaju one koji se eventualno plaše.“

“Sve ovo se“, naglašava, “pre svega odnosi na delatnost u živoj Crkvi, ali ponekad i na odnos prema problemima u društvu u kojem ta Crkva postoji. Jer Crkva nikada ne obitava u nekom vakuumu ili u kuli od slonovače, nego u konkretnom društvu koje ima svoje vrline i mane, i u kojem uvek postoje manji ili veći problemi.

Ako rešavanju nekih od njih, posebno onih koji se tiču čovekove slobode i dostojanstva, Crkva svojim odgovornim istupom može da doprinese, ona je, mislim, i obavezna da to čini.“

“Parovi i Zadruga nisu Srbija”

Ipak, zbog njegovog slobodnog i neuvijenog govora, protiv njega se već mesecima vodi negativna kampanja. Ona se posebno zaoštrila nakon što je u jednoj izjavi pomenuo mlade ljude koji bi mogli da se žrtvuju za dobrobit Srbije. Pitamo zašto baš riječ „žrtvovanje“?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here