Home TEMA DANA PRESTROJAVANJE PRED UDAR?! BRITANIJA PREBACUJE TRUPE: VIŠE OD 1.000 TENKOVA I HELIKOPTERA...

PRESTROJAVANJE PRED UDAR?! BRITANIJA PREBACUJE TRUPE: VIŠE OD 1.000 TENKOVA I HELIKOPTERA NA PRAGU IRANA!

665
0
SHARE

BRITANSKA vojska ima ogromnu bazu u kanadskoj provinciji Alberta od 1972. Baza Safild je postala sve važnija pošto je britanska vojska povukla resurse iz Nemačke nakon završetka Hladnog rata.

Očekuje se da će ministar odbrane Ben Volas objaviti da britanska vojska napušta svoju glavnu prekookeansku bazu za obuku, u Kanadi, i da će prebaciti više od 1.000 tenkova i helikoptera u novu bazu u Omanu.

Urednik Dejli telegrafa za odbranu Dominik Nikols napisao je: „Izvori iz odbrane su rekli da bi prelazak u Zaliv omogućio britanskim snagama da pozicioniraju tehniku bliže saveznicima kao što su Ukrajina i Bahrein, kao i potencijalnim protivnicima kao što je Iran.

Jedinica za obuku britanske vojske Safild (BATUS) u Alberti postoji od 1972. godine i omogućava mehanizovanoj pešadiji i artiljeriji da trenira u bazi od 1.600 kvadratnih milja u blizini grada Medisin Hat.

Baza BATUS je dobila na značaju tokom kasnih 1990-ih i u poslednjih 20 godina kako je britanska vojska postepeno zatvarala svoje baze u Nemačkoj, gde je zadržala prisustvo od Drugog svetskog rata.

Međutim, Ministarstvo odbrane navodno smatra da je baza predaleko od Evrope i Bliskog istoka i nastoji da se premesti u novu bazu blizu luke Dukm u Omanu.

2019. Britanija i Oman potpisali su sporazum koji je dozvolio Kraljevskoj mornarici da sidri brodove, uključujući nove nosače aviona HMS Kvin Elizabet i HMS Princ of Vels, u Dukmu.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Dukm se nalazi na Arapskom moru, 200 milja južno od glavnog grada Omana Muskata i 300 milja od Ormuskog moreuza, ali odluka da se uspostavi ogromna baza britanske vojske u dometu Irana će nesumnjivo biti loše prihvaćena u Teheranu, koji je već pod pritiskom SAD i Izraela.

Britanija je već uspostavila Zajedničku bazu za logističku podršku u luci Dukm, a britanska firma za brodogradnju i popravku Babkok je tu luku zakupila na 37 godina.

Oman je bio britanski protektorat između 1891. i 1970. kada je stekao nezavisnost, ali je od tada ostao blizak saveznik Londona.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Sultan Kabus, koji je školovan u Engleskoj, vladao je Omanom od 1970. do svoje smrti prošle godine, a nasledio ga je njegov rođak Hejtam, koji je takođe pohađao školu i univerzitet u Engleskoj.

Ekonomist je opisao sultana Haitama (66) kao „okrenutog ka svetu i zapadno orijentisanog“.

Sultan Kabus je bio dobar prijatelj Irana, ali njegov rođak je Oman udaljio od Irana i približio se Saudijskoj Arabiji, koja vodi posrednički rat sa pobunjenicima Huti koje podržava Iran u susednom Jemenu.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Potvrda selidbe u Oman trebalo bi da bude uključena u širu najavu Ministarstva odbrane o ulogama Britanske vojske, uključujući razjašnjavanje tačne uloge novog Rendžerskog puka, koji je formiran u martu.

Telegraf izveštava da će Rendžeri biti napravljeni po uzoru na američke Zelene beretke, elitnu jedinicu specijalnih snaga sa sedištem u Fort Bragu u Severnoj Karolini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here